[記憶卡] [寫入速度有驚喜] 係時候入手128GB SanDisk Ultra 533x 80MB/s microSDXC

之前看過其他用家開箱文,見到寫入速度唔錯,俾呢張卡吸引住。於是今日去灣仔電腦城走一轉,今日竟然俾我發現有兩間舖大減價賣HK$399 (最初新出時賣成仟蚊),仲平過旺角海鮮坊,於是即刻俾錢攞貨。返到屋企進行粗略測試,結果證實寫入速度的確唔錯,可以歸納為90MB/s Read, 45MB/s Write種類。SanDisk今次果然交足功課,真材實料,值得一贊

計落每GB仲平過45MB/s Write的64GB microSDXC :
參考比較Kingston Ultra 90R 45W MB/s HK$270 @HK$4.2/GB
SanDisk Ultra 533x 80MB/s HK$399 @HK$3.1/GB

as-ssd-bench Generic- USB3.0  2015.11.21 16-25-07.png

補充:128GB HK$399.00,即係平均64GB只係HK$199.50,計落唔貴。

好似幾ok喎!

唔知 200g 張咩 speed

早買你1星期,平左幾廿蚊…

NoMoreDelay 發表於 2015-11-21 22:53

唔緊要啦,永遠都係“早買早享受;遲買多折扣”
前年我花HK$388買32GB
去年我花HK$375買64GB
今年我花HK$399買128GB

NoMoreDelay 發表於 2015-11-21 22:53

microSD只會容量越來越大,但價錢就冇乜大升跌

抵WOR
write with 49MB/s
快過TRANSCEND 400x

之前看過其他用家開箱文,見到寫入速度唔錯,俾呢張卡吸引住。於是今日去灣仔電腦城走一轉,今日竟然俾我發 ...
kcyipgar 發表於 2015-11-21 21:29

近期買的128GB/64GB microSDXC同樣出廠保留最前16MB, 想向各位請教知唔知道原因?
我惟有用diskpart清除所有partition後, 再重新create過。

唔緊要啦,永遠都係“早買早享受;遲買多折扣”
前年我花HK$388買32GB
去年我花HK$375買64GB
今年我花HK$3 ...
kcyipgar 發表於 2015-11-22 08:32

又再補充:2012年我花HK$300只可以買到16GB Class 10, 今年2015年花HK$399買到128GB而且係快卡, 算好抵用。