[其他] [開箱]外置SSD Sony SL-BG1 128gb

$669@某c店

標示速度,耐撞耐跌,超小型(比起外置HDD的確是很小啦)

鋁質材製造,介面及支援OS

內容物,本體,USB3.0 cable,說明書及保用條款
Sony自家保用

本體,鋁合金拉絲紋外殼,
一貫的Sony味道,
好可惜,真係好可惜面蓋同底蓋係膠!

試跑了一遍crystaldisk mark,接近標示速度,
令人感動的4k讀寫速度,相信未來數年都未有USB手指可以做到.
我間了30gb給ubuntu,所以容量有點怪.

我直接安裝了Ubuntu 15.10在這裝置執行,由系統倒數完開始loading計...

7秒多一點已經到login畫面,
使用上跟內置SSD沒大分別

原本打算將呢個SSD間20gb做OS安裝媒體,以達到最快安裝速度
(我得承認我這想法有點變態)
但小弟不材,用軟件將windows鏡像檔轉入外置ssd,
但boot唔起,未能測試

用 diskpart 應該得吧

原本打算將呢個SSD間20gb做OS安裝媒體,以達到最快安裝速度
(我得承認我這想法有點變態)
但小弟不材,用軟件 ...
硬件法師 發表於 2015-11-24 23:31

有個 tools叫 Universal-USB-Installer, 揀個ISO同個 destination drive 就做到

why not  buy from taobao.
rmb256 128SSD+ rmb39 case.

i never understand why.

chanmingfu 發表於 2015-11-25 01:23

依D 野
當買SONY 個LOGO

chanmingfu 發表於 2015-11-25 01:23

好簡單,
買一個sata ssd再加外置盒,
做唔到咁細隻,同無咁一體化

好簡單,
買一個sata ssd再加外置盒,
做唔到咁細隻,同無咁一體化
硬件法師 發表於 2015-11-25 06:55 AM

佢講緊係MSATA SSD + MSATA to USB3 case
size同你sony果隻一樣咁細
好似我咁:
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2071567
但至於佢講用taobao d 垃圾ssd就唔好提 :haha:

我就寧願分開買,有咩事上黎可以拆番隻msata ssd出黎放係desktop用
performance我睇唔到你d圖(死圖)比較唔到?
sony入面果隻唔知用咩msata ssd黎
不過我個post果個盒係用緊舊chip, asmedia出左隻新chip係for MSATA to USB3.0/3.1
應該可以上到4-500MB/s,我估sony都係用緊依粒

btw我想問下我見sony條線好似係USB3.0 type c黎???定係角度問題 :haha:

佢講緊係MSATA SSD + MSATA to USB3 case
size同你sony果隻一樣咁細
好似我咁:

但至於佢講用taobao d 垃 ...
inori 發表於 2015-11-25 11:14

你reload一次啦,
d圖仲生勾勾,
btw有無軟件可以讀倒入面啲餡嘅資訊?

Taobao 果D rmb256 128SSD+ rmb39 case 速度有呢隻 Sony 既一半已經係執到.

rmb 256 +39 連連費大約 HKD 400, 比多两舊幾買過速度+信心+保養我覺得超值