[光碟] BD ROM 突然唔見咗

電腦用用吓會突然唔見咗BD ROM顯示(D:\ drive),Device Manager都唔見,祗係見到Daemon Tool既Virtual Drive (E:\ drive)。 Reboot過係Bios見到,入咗Windows又見得番。
另外,播BD碟有時會窒,唔知係咪個BD ROM有問題?

Windows 7, i5 CPU, 16GB RAM
BD ROM (三, 四年前係新高登買)

試下買過條試試正正嘅SATA線換上去,有時啲SATA線屈過或者個插頭氧化都會出現呢啲快問題。

試下買過條試試正正嘅SATA線換上去,有時啲SATA線屈過或者個插頭氧化都會出現呢啲快問題。 ...
harryytm 發表於 2016-1-9 13:23

Thanks!
值得一試。

Thanks!
值得一試。
bauhinia2304 發表於 2016-1-9 13:30

試試正正10幾20蚊已經夠用,唔洗買好貴,當然你有$$$$$$$$$$$想燒就另計

記得唔會屈啲SATA線

另外如果你啲硬碟睇SMART C7有警告都關條線事。

試試正正10幾20蚊已經夠用,唔洗買好貴,當然你有$$$$$$$$$$$想燒就另計

記得唔會屈啲SATA線 ...
harryytm 發表於 2016-1-9 13:35

冇問題,試吓換用跟底板條SATA線。

問題有無解決到?

換咗條線,試過play碟,mount同unmount Daemon E:\ drive,熱拔插另外兩個drives,so far到宜家都冇問題。 Thanks a lot!

啱啱睇過又冇咗?!