[記憶卡] 深水埗買卡奇遇記

話說上個月尾出左部HTC one A9,由於android 6.0 可以將外置記憶卡溝埋內置記憶一齊用,
今日出深水埗諗住買張64GB UHS-1 U3 用,行左幾間舖之後,見到"甲級"張Stronium Nitro Plus UHS-1 U3 64GB (R 95MB/s  W 85MB/s )賣$269最平,二話不說就入去比錢買啦,到比錢果時就發生以下事件:
甲: 多謝$269..(跟住隊左張Strontium Nitro 64GB R 85MB/s比我)
   我: e...我要果張係UHS-1 U3喎,呢張係UHS-1 U1(我之前去過cut*格價,見到呢張64GB(R 85MB/s)都係賣$128,好似幾抵喎,即刻上Strontium website check 吓個 write 有幾快,點知搵極都搵唔到,心諗個write快極都有限....)
甲: UHS-1 U1 同UHS-1 U3根本就係一樣,U1 同U3 只係代表張卡可以保證去到某個速度..........
   我: 唔係喎,我要個張寫明R 95MB/s W85MB/s,呢張read得85MB/s......(諗住新年流流,唔想x7佢,又試吓同佢講道理)
甲: 如果你真係堅持要果張,我最多攞display果張比你.....(無玩啦,你收我$269,比張$128嘅貨我...,我梗係堅持啦)
  上埋圖比各位ching比較吓兩張卡係咪一樣..
SRN64GTFU1P - 64GB NITRO microSD with Type-C Card Reader.jpg

SRP64GTFU1C - NITRO plus UHS-1 microSD with Adapter and Card Reader_64GB-01.jpg

由佢啦, 都唔係第一日發生嫁啦

由佢啦, 都唔係第一日發生嫁啦
戀人未滿 發表於 2016-2-12 23:22

由佢?
你兜口兜面比人打劫左$141都由佢?

你去食火鍋叫碟$269的和牛, 伙記拎碟$128的雪藏肥牛比你又由佢? 你仲要照比$269覺得好合理?
"由佢啦, 都唔係第一日發生嫁啦"

"A級".............咁攪野 !!  

由佢?
你兜口兜面比人打劫左$141都由佢?

你去食火鍋叫碟$269的和牛, 伙記拎碟$128的雪藏肥牛比你又由 ...
wunit 發表於 2016-2-12 11:35 PM

我係指由佢UP, 自己冇買錯就得啦,
請不要自行解讀

請不要自行解讀
戀人未滿 發表於 2016-2-13 00:00

我都係咁諗,錢仲喺我手.....,
最怕係出左門口先發覺,果陣真係口同鼻拗

"A級".............咁攪野 !!
lotus23 發表於 2016-2-12 23:40

無計最平係佢,扶手梯上面果間賣$299,相差$30夠去m記食個餐

請不要自行解讀
戀人未滿 發表於 2016-2-13 00:00

sor, 頭先激動左少少.....個"由佢"實在可圈可點......

成件事最鬼的地方就係佢點都要開單, 唔通佢Strontium Nitro 64GB R 85MB/s都係賣$269
係的話真係有心玩野, 會唔會有違商品說明條例

佢開單寫Strontium Nitro還好, 有得追討, 如果真係寫Strontium Nitro Plus的話就真係投訴無門

回覆 1# kwanyan

我想問,甲係SALES定係收銀?269係掃左BARCODE後出既價錢?
咁問係因為照道理電腦比較少機會入錯價 
如果佢單內容係Strontium Nitro 64GB R85MB 而機出$269就搞笑

sor, 頭先激動左少少.....個"由佢"實在可圈可點......

成件事最鬼的地方就係佢點都要開單, 唔通佢Stront ...
wunit 發表於 2016-2-13 00:24

啱啱睇過張單,係寫Nitro plus....,
可能我個樣7......,不過我覺得個sales真係唔識,佢當時同我解釋兩張卡無分別個陣,個樣真係好誠懇