[隨身碟] Sandisk Ultra Flair 32G & 128G USB 3.0 手指

10號係森林落單用低價買咗支USB 3.0手指期貨, 今日終於收貨, 扣除森林美金10蚊回增連港幣三十幾蚊運費, 等於港紙一百三十蚊左右咋, 算抵到爛, 估唔到Seq讀速可達158MB/s, 而寫入速度都可以高達108MB/s, 算係交足功課啦, 依家長插咗係雞蛋盒當硬碟咁用, 佢對比番隻128G SSD, 真係好迷你呀!.

我都想入返隻

防水性如何? 諗住長期圈係鎖匙扣度 = =...

$130真係好抵玩, 請問ching點搵森林手指期貨?? thx

CZ73 應該是不同容量不同速度

4K read 都算幾快 .....

回覆 1# spooky
樓主有冇試下裝幾十G資料入去,再測試下速度我買呢隻款ge64G版本新果時讀120m/s寫46m/s,但入了32G資料入面再試,得出個速度讀40m/s寫20m/s(大約)

$130真係好抵玩, 請問ching點搵森林手指期貨?? thx
max22800 發表於 2016-3-31 11:04

有時森林會有d貨寫明要等兩至三星期先至可以付運,佢哋都係森林自家發貨,嗰d就係期貨,即係你買將來未存在嘅貨物啦。咁平係我仲有森林美金10蚊回贈。

CZ73 應該是不同容量不同速度

4K read 都算幾快 .....
usei 發表於 2016-3-31 11:15

有對比埋32G同128G ultra flair,差少少算係偏差。32G係NTFS格式化,128G係原裝FAT32。

回覆  spooky
樓主有冇試下裝幾十G資料入去,再測試下速度我買呢隻款ge64G版本新果時讀120m/s寫46m/s ...
sam009 發表於 2016-3-31 11:54

今晚試吓,唔通TLC NAND係一分錢分貨。Ching新買嗰時都120讀46寫,你係味用底板USB3.0插頭?我係用PCI-E 4x USB 3.1卡。

回覆 1# spooky

我之前係香港買左支係唔錯, 點解有森林美金10蚊回贈 ?