[其他] 為PC做BACKUP,應該揀邊款硬碟?

想隻hdd平時收起,要backup先拎出來,請問應該用邊個方案?

1)用外置硬碟
2)用內置硬碟,DOCKING 或UNITEK Y-1039B SATA to USB3.0

2.5"及3.5"外置硬碟,除價錢上,有乜主要分別,有無分幾多rpm? 操作溫度及保用期又如何?
SATA3內置硬碟 VS USB3.0外置硬碟,傳輸速度有無明顯分別?
問住咁多先

我個做法係買個USB3.0 4-bay硬碟盒,再用FreeFileSync去Mirror我部電腦入面啲裝檔案嘅硬碟落去個外置硬碟盒度,速度有翻120MB左右算係快。

2.5吋硬碟多數係5400rpm,而且腦場揾到最大都只係得2TB,仲要只有***死雞嗰款,速度最快都只係有80MB/s左右,外圈可以慢到60MB/s樓下,不過好處係用UNITEK Y-1039B SATA to USB3.0嘅話唔需要插電直接喺USB3.0取電,同埋相比起3.5無咁熱。

回覆 2# harryytm

巴打響個post提到唔用o個個硬碟保護膠盒,只用靜電袋,有無乜o野原因?

回覆  harryytm

巴打響個post提到唔用o個個硬碟保護膠盒,只用靜電袋,有無乜o野原因? ...
靜止 發表於 2016-4-27 23:12

只係為咗方便,個轉換器就咁用都可以,入唔入落個盒都得,如果有淨係個膠盒我都想買幾個。

如果要插3.5吋硬碟或光碟機,就要自已買個0.25mm DC插嘅12V火牛,唔難揾。

There is actually a very interesting DIY project here (https://www.youtube.com/watch?v=BZnljKjJLvM), also using FreeFileSync.

However, not every case has 5.25-inch bays these days haha

There is actually a very interesting DIY project here (), also using FreeFileSync.

However, not eve ...
edie717 發表於 2016-4-27 23:20

FreeFileSync可以用Drive Lable去自動揾個磁碟代號,只要整好個Sync File一開就自動同你對比有咩檔案改過,好方便!

Or you can buy an internal drive bay like one of these http://www.icydock.com.tw/category.php?id=62
The main benefit is that you can keep SATA III connection speeds, better for file transfer between disks (if you have more than one).

FreeFileSync可以用Drive Lable去自動揾個磁碟代號,只要整好個Sync File一開就自動同你對比有咩檔案改過 ...
harryytm 發表於 2016-4-27 23:23

RealTimeSync真系好好用 haha

RealTimeSync真系好好用 haha
edie717 發表於 2016-4-27 23:28

可以自動跟你設定個時間定時同步,同時自動留舊版本,不過我都係用手動去同步多啲。

只係為咗方便,個轉換器就咁用都可以,入唔入落個盒都得,如果有淨係個膠盒我都想買幾個。

如果要插3.5吋 ...
harryytm 發表於 2016-4-27 23:15

thx,都係考慮下UNITEK Y-1039C