[外置硬碟] Seagate Backup Plus 4TB ....

見店現時市面 2.5" External
只有唯一 尼個係 4TB,

而價錢亦意外地
不比其他 3TB 差很多,

問問這型號應該都是 USB PCBoard (非 SATA PCB)?

裡面是用 Seagate or Samsung
or 隻隻 唔同又要抽獎?

呢隻野係用两隻 2TB 行 RAID 0, 是但一隻出事全部 data 都無晒, 神仙都救唔返.

呢隻野係用两隻 2TB 行 RAID 0, 是但一隻出事全部 data 都無晒, 神仙都救唔返.
wingsit 發表於 2016-5-28 22:01

謝,
原來係 2隻 2TB 放埋一齊,唔係一隻 4TB.........

吓,改個名叫backup plus但竟然行raid 0,好彩師兄話我知。

via HKEPC Reader for Android

wingsit 發表於 2016-5-28 22:01

雖然如此,
但如果冇所謂 RAID 0 ,

而 只計 ----> $ per TB 的話,
這個 4TB 仍然化算........

行2隻2TB Raid 0果款係兩年前嘅Backup Plus Fast 4TB, 新嘅Backup Plus係用ST4000LM016 單碟4TB 2.5"HD.

http://www.techbang.com/posts/39 ... d-drive-test?page=2

行2隻2TB Raid 0果款係兩年前嘅Backup Plus Fast 4TB, 新嘅Backup Plus係用ST4000LM016 單碟4TB 2.5"HD.

...
halo0026 發表於 2016-5-29 00:50

謝澄清,

唔知幾時其他牌子會陸續出 2.5" 單碟 4TB.........

現時2.5"最高容量應該係Seagate呢隻4TB ST4000LM016, 其次就係Toshiba 3TB MQ03ABB300

有隻expansion仲平