[外置硬碟] Century外置硬碟盒點睇

我隻Server機箱無位放新硬碟,所以唸往買個外置盒放
我自己都有用開祼族 2 bay docking
但係多數都係用來抄野比人
我唔多敢拎來7x24用...其實7x24咁用會唔會有問題...
docking我成日覺得唔可以長行,好多時用完就熄

我初步唸往買Century CRSJ35EU3
我要求只係要4 bay+USB 3.0就夠
行7x24,用料可以嗎,因為隨時連續行三五年都唔熄次機

所以希望買隻好,價錢貴少少唔緊要,預算2000到
呢類係唔係好似docking咁即插即用就得,洗唔洗裝咩程式先行得,唔行RAID的
另外最大支援容量幾多? 6TB/8TB可以嗎? 官網宣傳仲係3TBx4

如果有更好推介,Ching們都可以介紹下

回覆 1# a39g99

I had a Century 4-bay (HK 行貨) of which the internal power adaptor 燒左 in one year and one month of use!  And the device has one year of warranty only !!  What do you say

回覆  a39g99

I had a Century 4-bay of which the internal power adaptor 燒左 in one year and one mo ...
pc1668 發表於 2016-6-14 15:24

我見docking個個都好評
但外置盒又無人講
係用用下突然燒左? 硬碟有冇受影響

唔通真係要加卡同換箱

我見docking個個都好評
但外置盒又無人講
係用用下突然燒左? 硬碟有冇受影響

唔通真係要加卡同 ...
a39g99 發表於 2016-6-14 15:29

Oops, I was talking about century 4-bay external hdd enclosure, not docking.  Something like this ... http://shooting.com.hk/products/ ... Bay_%5BCRIB35EU3%5D

"係用用下突然燒左"
YES, when I was copying files from one hdd to another, the power adaptor "輕微爆" with smoke.  Talking about it was being used for 1yr and 1 month only.  It was totally unacceptable!

"硬碟有冇受影響"
Luckily, hdds were not affected

icydock and unitek are far more reliable, for instance.

Oops, I was talking about century 4-bay external hdd enclosure, not docking.

"係用用下突然燒左"
Y ...
pc1668 發表於 2016-6-14 15:33

ICYDock隻 MB561U3S-4S
http://www.icydock.com.tw/goods.php?id=155
我見香港好似無賣
unitek得2bay

其實外置盒有冇老牌廠的,上面兩間都無聽過
一直用開century唔錯,日本野
但係見Ching你講到咁樣,外置盒我對佢無咩信心了

ICYDock隻 MB561U3S-4S

我見香港好似無賣
unitek得2bay

一直 ...
a39g99 發表於 2016-6-14 15:49

"其實外置盒有冇老牌廠的,上面兩間都無聽過" ...

icydock is okay (but not cheap at all).  The hk sole agent is MPower (http://web.hkshop.net/).

自己都用過好幾隻呢類ext. HDD rack
一般用(唔行raid)問題不太, 但你要7x24x5年, 最好自己搵過隻靚牛
呢類rack 既內置牛唔好預佢用靚料, 外置就多數跟大陸製既火牛 (暫時見到lian-li 5bays 係跟隻FSP火牛 )。所以, 呢類 rack 死牛機會大好多

一直用開century唔錯,日本野
但係見Ching你講到咁樣,外置盒我對佢無咩信心了
a39g99 發表於 2016-6-14 03:49 PM

century日本野?

回覆 8# spike

最好自己搵過隻靚牛

師兄搵隻咩靚牛 ?