[外置硬碟] 2.5"盒推介

最初search到O字頭牌子的,評價一般,香港買亦唔係平(相對淘價)。
然後見到 StoreJet 25S3,台灣製,鋁合金,亦唔算貴,本來諗住買。
最後見到藍碩,鋁合金,jms578晶片,人仔20.9,呢個價O牌買隻膠嘅都買唔到,咁就淘咗啦,用落唔錯。

另外,HDD用金屬殼好尐,SSD就膠嘅都無所謂

StoreJet 25S3

金屬盒散熱好

回覆 1# fxng

"O字頭牌子"
Stay away from it ... forever !

回覆 1# fxng

緊係買用Asmedia既主控晶片 ASM1153E好啦!

有Transcend Storejet 25S3既測試!

Asmedia ASM1053速度可以上到起碼4xxMB/s!

回覆 5# wild

JMS578拍得住ASM1153E架

來源:
http://bbs.pceva.com.cn/thread-125643-1-1.html

最初search到O字頭牌子的,評價一般,香港買亦唔係平(相對淘價)。
然後見到 StoreJet 25S3,台灣製,鋁合 ...
fxng 發表於 2016-6-17 00:31

JMS578 vs ASM1153E 既測試

看來JMS578也不錯, 支援UASP之外, 還支援TRIM!

其實買這類產品, 首先係睇佢用咩野主控晶片, 之後才睇牌子!

出post時, 我冇留意樓上已經有講這個review!

我都知主控晶片重要,但係好多時D包裝冇註明。

我都知主控晶片重要,但係好多時D包裝冇註明。
eleetw 發表於 2016-6-17 21:08

所以最好分享買了這類產品用咩主控晶片!

內地出品通常都唔改主控晶片個原生產商個firmware, 一插個device落PC就睇到用咩野主控晶片!

好似外國Plugable這個品牌既週邊產品, 好多時都講清楚係用咩主控晶片如USB 3.0 3-Port Bus Powered Hub with Gigabit Ethernet, 就一清二楚!

-single VIA VL812 Rev B2 hub chipset with the latest v9091 firmware
-ASIX AX88179 USB 3.0 gigabit Ethernet chipset

好過日本牌子Century之流, 反正Plugable同Century都係打牌子既內地OEM產品, 但就清楚知道用咩主控晶片!

所以最好分享買了這類產品用咩主控晶片!

內地出品通常都唔改主控晶片個原生產商個firmware, 一插個device ...
wild 發表於 2016-6-20 20:34

睇個packing 同orico 都好似下