[外置硬碟] Seagate Go Flex 底座壞了?

我有一隻 Seagate Go Flex 2TB 外置硬碟,今天晚上開啟後準備遷移 SD 卡的相片至外置硬碟,但是突然被拔除了,重開電腦也認不回,結果嘗試拆開外殼及用「世紀牌」底座試一試,幸好硬碟無壞,最麻煩的是保養期已經過了2年,難道要買全新的把這隻的檔案盡快搬走嗎?

我一樣係goflex 2tb,一樣壞底座,拆左隻2tb hdd出黎照用可也,因hdd無事。

我一樣係goflex 2tb,一樣壞底座,拆左隻2tb hdd出黎照用可也,因hdd無事。
water668 發表於 2016-6-28 23:53

我那隻於2011年購入,一直是用完便按箭咀拔除而不會長開。

我有兩隻BACKUP PLUS (一隻舊版打直全黑, 一隻打橫放藍底)

唔知底座可唔可以互換? (FOR 其中一間壞左可以用黎抄返D FILE)

RE: Seagate Go Flex 底座壞了?

我有兩隻BACKUP PLUS (一隻舊版打直全黑, 一隻打橫放藍底)

唔知底座可唔可以互換? (FOR 其中一間壞左可以 ...
lemonyeung 發表於 2016-6-29 14:03

理論上底座是一個 SATA to USB 3.0 轉換器,本身是硬碟插頭直接插在底座而沒有其他轉換板。

water668 發表於 2016-6-28 11:53 PM

唉我隻goflex不是壞底座是死了碟

理論上底座是一個 SATA to USB 3.0 轉換器,本身是硬碟插頭直接插在底座而沒有其他轉換板。 ...
hkaiw 發表於 2016-7-5 20:21

但我見過有人要收隻BACKUP PLUS 舊版底座抄返D DATA 出黎

唉我隻goflex不是壞底座是死了碟
TH30 發表於 2016-7-5 20:30

seagate product is not that durable ?!

SD的相滿左就抄落外置硬碟?
即係又冇backup

seagate product is not that durable ?!
pc1668 發表於 2016-7-6 10:49 AM

睇人品,睇手神
另一隻死亡之星 ST2000DM001在NAS 24X7 又未有問題