[記憶卡] sandisk ultra flair 128gb問題

琴日新買左隻 但係點解好似好慢咁....知唔知咩問題?格式係exfat

琴日新買左隻 但係點解好似好慢咁....知唔知咩問題?格式係exfat
wilson88799 發表於 2016-7-15 20:32

係咪用底板USB 3.0接頭或PCIe USB 3.0卡? 真係慢得好誇張.

係咪用底板USB 3.0接頭或PCIe USB 3.0卡? 真係慢得好誇張.
spooky 發表於 2016-7-15 21:11

係用底板usb 3 同機箱 usb 3 都一樣 再轉去手提電腦usb 3 都係咁

係用底板usb 3 同機箱 usb 3 都一樣 再轉去手提電腦usb 3 都係咁
wilson88799 發表於 2016-7-15 21:15

Intel 平台? AMD平台?

我自己條Sandisk Ultra Flair 128G測速, 比你參考吓. 或者轉format做NTFS, 再試用CrystalDiskMark測速.

我自己條Sandisk Ultra Flair 128G測速, 比你參考吓. 或者轉format做NTFS, 再試用 ...
spooky 發表於 2016-7-15 21:18

係intel 用2600k p8z68 v pro 底板 轉左都一樣...洗唔洗拎上代理問下

wilson88799 發表於 2016-7-15 20:32

正常,SanDisk Ultra Flair 特點就係Read快Write慢

SanDisk Ultra Flair 當Write Cache一滿左,Write速度就會大跌到不足20MB/s

正常,SanDisk Ultra Flair 特點就係Read快Write慢

SanDisk Ultra Flair 當Write Cache一滿左,Write速度 ...
idolclub 發表於 2016-7-15 21:38

咁姐係我隻手指冇問題? 唔洗拎去搞?

我自己條Sandisk Ultra Flair 128G測速, 比你參考吓. 或者轉format做NTFS, 再試用 ...
spooky 發表於 2016-7-15 21:18

ching都係用緊ntfs? 唔知點解仲慢左

呢隻真係超熱, 用一陣摸下真係熱到辣手, 幾誇張下, 唔知係咪太熱所以影響速度.

Try ATTO Disk Benchmark