[隨身碟] Transcend 790K 128GB

頭先入手了一隻, 見冇咩人講, 這隻算OK嗎? $2!(入手

Speed Test

Write一個1.25GB的file

價錢幾好咁喎

包裝上好似淨係寫100 R 同40 W
實際有100 W 都OK

會唔會好似某啲手指咁,寫到一定程度的容量後跌速 (甚至暴跌)

會唔會好似某啲手指咁,寫到一定程度的容量後跌速 (甚至暴跌)
HONG-BAC 發表於 2016-7-25 14:16

暫時又未知,定係仲有咩software 可以用來再測下的? 不過個包裝的確係寫read 100 write 40 的,但我主要只係用來拎工作上的細file, 所以平d 有128 gb , 唔好太慢的就可以了…

HONG-BAC 發表於 2016-7-25 14:16

現在的手指有 cache 不奇
128G 低價的選擇都幾多

V3 max / adata / CZ73 等

暫時又未知,定係仲有咩software 可以用來再測下的? 不過個包裝的確係寫read 100 write 40 的,但我 ...
liok 發表於 2016-7-25 15:37

SSD 也會用 cache 來令測試成績更好

測試 cache 的方法是寫 BD image 看看寫到多少跌速

SSD 也會用 cache 來令測試成績更好

測試 cache 的方法是寫 BD image 看看寫到多少跌速 ...
usei 發表於 2016-7-26 11:39

但係我已經是就這樣寫個FILE入去...還是說1.25GB都唔夠大...? 我晚點試下搵個再大D的FILE入去, 不過我那天在黃金睇128GB的手指, $200頭的好似都不是太多選擇吧..?

但係我已經是就這樣寫個FILE入去...還是說1.25GB都唔夠大...? 我晚點試下搵個再大D的FILE入去, 不過 ...
liok 發表於 2016-7-26 15:40

一般 cache 會超過 2G

果然係CHING 所講, 大SIZE 馬上跌速,好唔穏定
先抄30GB, 再抄60GB,
transcend 01.jpg

transcend 02.jpg

transcend 03.jpg

transcend 04.jpg