[其他] 又係 MO

在國內討論區有人放,忍唔住買了.試過好彩重用得,但速度就.....話USB2.0...
Read 4-5MB/s, Write 1MB/s  真係....
唔記得以前自己咁忍得添.......

師兄, 要幾錢? 以前都會用 MO, 但速度及容量......的確有點兒.....
3.5" MO 家用最大只有 2.3G, 1.3G, 640M........
但好在存放時間可以好耐........

兩部二佰幾啦,找找原來淘寶都重有差不多全新機賣;都係二佰左右.

以前MO drive常用SCSI介面多, 多數都係128MB, 230MB, 640MB, 當時已經比floppy disk好多倍了.

師兄, 要幾錢? 以前都會用 MO, 但速度及容量......的確有點兒.....
3.5" MO 家用最大只有 2.3G, 1.3G, 640M........
但好在存放時間可以好耐........
hkpop 發表於 2016-8-17 22:47

真係好耐,只要一日有機在,都可以讀返出黎

真係好耐,只要一日有機在,都可以讀返出黎
tomchen 發表於 2016-8-18 10:10

就算碟可以長存, 部機都用唔到十年.

就算碟可以長存, 部機都用唔到十年.
mcdull 發表於 2016-8-18 10:11

我試過,讀是無問題的,機死了都是死不能寫,齋讀無誤..

我試過,讀是無問題的,機死了都是死不能寫,齋讀無誤..
tomchen 發表於 2016-8-18 10:12

係而家再數十年... 任何電子野都有期架啦. 唔係MO就冇價值.
而係當年冇人估到已經唔會再出MO新機.

係而家再數十年... 任何電子野都有期架啦. 唔係MO就冇價值.
而係當年冇人估到已經唔會再出MO新機. ...
mcdull 發表於 2016-8-18 10:14

這個不用擔心,十六年前買落的機現在還可讀碟...
只要 USB 一日還在,就有辦法讀出黎

MO 機唔係一般 DVDROM 咁化學死到直一直企係度的。

問題係得1.3GB