[光碟] 以前燒落的DVD/CD, 現在大家點處理?

我有近2千隻,
好想將佢地轉落HD, 不過好浪費時間, 我用左1個月時間, 先轉左大約200隻.
仲要讀死埋部DVD-Rom, 要買過部.
不過出奇地10年前燒的碟, 有9成以上讀得番, 重要係D雜牌碟.

9成讀到, 快d儲返落hard disk啦

09年燒嘅win 7 dvd今年過年換新機拎番出來仲裝得

我情願佢讀唔到, 咁就可以放棄, 放假係屋企就係咁入碟出碟.
要完成呢2千隻碟, 對於我來講, 真係最少要一年時間, 基本上冇得再快, 除非唔洗反工.
其實係DVD年代, 果時仲係學生, 我已經張6-7隻CD, 轉做1隻DVD去減少空間, 10幾年後又要轉落HD.

我記得以前EPC好多人都燒碟, 一日燒成10幾隻, 想知佢地D碟現在仲有冇保留?

回覆 1# finepix

2000隻?
我個外國朋友用左5年時間都仲未backup完
佢仲要買左3隻dvd rom同一時間clone去hdd

1年?
你無可能日日哂時間365x24 backup

要快都得(如果你啲碟無壞無花)
只要你部機夠勁
買24隻 dvd rom一次過clone 24隻dvd
另外插一隻ssd儲片
剛好用哂a~z:
clone一次24隻dvd理論上最快只需半小時
加油

要快都得(如果你啲碟無壞無花)
只要你部機夠勁
買24隻 dvd rom一次過clone 24隻dvd
另外插一隻ssd儲片
剛好 ...
dmm.co.jp 發表於 2016-9-17 01:22

唔係好明,A、B一向保留唔用,C做OS,一隻ssd儲片,仲有24個drive letter可以比dvd rom用?

我有近2千隻,
好想將佢地轉落HD, 不過好浪費時間, 我用左1個月時間, 先轉左大約200隻.
仲 ...
finepix 發表於 2016-9-15 23:28

Disc Loader 幫到你:

http://www.acronova.com/product/ ... 1/9/compatible.html

回覆 7# 高登阿伯

a: b:用到

Disc Loader好似唔錯
森林二手285美金
好過哂假期去backup dvd
https://www.amazon.com/dp/B00HQO ... 4AWA7ZANE23W9YJW9F1

回覆  高登阿伯

a: b:用到

Disc Loader好似唔錯
森林二手285美金
好過哂假期去backup dvd
...
dmm.co.jp 發表於 2016-9-17 01:57

Off topic 一問,Vista係咪己經可以用a: b:,因為試過兩部行Vista Note Book都唔比,聽你咁講我懷疑BIOS有限制。

森林重好體貼咁叫你配埋WD Red 3TB。