[記憶卡] 新果張Sandisk Ultra 白卡仲有無驚喜?

之前有ching 爆到接近金卡的速度
之後又有ching 話跌watt
其實會唔會係有部分由果D唔及格金卡 mark 低做 ultra?
就好似cpu 咁, 體質差就mark down

回覆 1# funhk

其實係半導體都係咁
金卡果D 有mark 實個數字, 又要穩定既當然要用最好既料
但白卡果D要求明顯低得多啦, 所以咪可以用次一級既料, 價錢都相宜D

回覆  funhk

其實係半導體都係咁
金卡果D 有mark 實個數字, 又要穩定既當然要用最好既料
但白卡果D要求明 ...
marcochl 發表於 2016-9-17 18:19

所以抽中算你好彩,抽唔中先係正常
好似以前開核咁

買左張試,只係普通體質

不要只用 atto/crystal 測速.

用大 file 去測持續讀寫才是照妖鏡

唔好意思,請問Sandisk Ultra 白卡係咩呢?

呢個牌子,不是全黑咭嗎?

不要只用 atto/crystal 測速.

用大 file 去測持續讀寫才是照妖鏡
Miipp 發表於 2016-9-19 22:45

用 細 file 去測持續讀寫才是照妖鏡

用 細 file 去測持續讀寫才是照妖鏡
belleville 發表於 2016-9-23 20:58

唔需要, 全部 sd 4k 都係超慢, 唔使晒時間做細 file test.

而且正常唔會用 sd 跑 program, 只會用來 save 相/片/歌, 全部係大 files, 所以 seq wrtie speed 先關鍵

唔需要, 全部 sd 4k 都係超慢, 唔使晒時間做細 file test.

而且正常唔會用 sd 跑 program, 只會用來 sav ...
Miipp 發表於 2016-9-23 21:31

試左 sandisk extreme pro 先講
唔洗 run program, 就咁過幾百張相, 都有明顯分別

試左 sandisk extreme pro 先講
唔洗 run program, 就咁過幾百張相, 都有明顯分別
belleville 發表於 2016-9-23 22:11

Ching 完全唔識分咩係大 file 咩係細 file