[隨身碟] Verbatim V3 64GB & V3 Max 128GB 開箱+測試+改造

最近買咗唔少USB手指,基本都冇也特別,除咗貴價嘅之外都係龜速TLC,唯獨呢兩隻真係要分享下.

第一支,Verbatim V3 Max 128GB
呢支嘢原本我係諗住係MLC先買,點知...
Verbatin V3 Max 128GB CG.PNG

再試下速度,READ 3百幾 / WRITE 3十幾
Verbatin V3 Max 128GB HDT.PNG

Verbatin V3 Max 128GB Write.PNG

拆開睇下,TLC都算仲要係白片,呢支嘢又可以收埋櫃桶底

第二支,Verbatim V3 64GB
本來以為係TLC嘅佢竟然係MLC
Verbatin V3 64GB CG.PNG

試下速度
Verbatin V3 64GB HDT.PNG

Verbatin V3 64GB AS.PNG

Verbatin V3 64GB Write.PNG

再拆開睇下原來好嘢嚟
TOSHIBA A19 MLC仲要係正片
TLC價錢有正片MLC,抵到爛
有興趣嘅師兄快衝,之後批次唔知幾時會改返TLC

好啦,原本諗住支V3 Max 128GB係MLC
咁而家冇咗唯有自己改造下
用兩隻V3 64GB嘅FLASH拆出嚟貼埋就可以變128GB
而且速度可以更快,下面開工
拆兩粒FLASH出嚟

重新上好鍚準備上新板

貼好之後

寫完FIRMWARE試下速度
64x2=128 HDT.PNG

64x2=128 AS.PNG

64x2=128 Write.PNG

速度唔錯,裝返個外殼攪掂收工

好手工

好厲害

非一般既工藝
想知chip上鍚同銲接要d咩工具?
隻USB手指板淘寶?幾錢?

師兄,你係邊度買 ?     
我都想入番支

師兄,你係邊度買 ?     
我都想入番支
ruico 發表於 2016-10-12 10:38

V3max 見過 cut* 有
V3 就 SSP 其他店都見有

V3 好似轉過 chip
以前買過 V3 無咁快

最近買咗唔少USB手指,基本都冇也特別,除咗貴價嘅之外都係龜速TLC,唯獨呢兩隻真係要分享下.

第一支,Verbati ...
xx1012 發表於 2016-10-11 17:39

會唔會抄大FILE, 抄抄下drop speed. 好似SanDisk 果支咁?

可唔可以講下點寫入FIRMWARE?  編程器?

非一般既工藝
想知chip上鍚同銲接要d咩工具?
隻USB手指板淘寶?幾錢?
inori 發表於 2016-10-12 10:17

鋼網 鍚漿 烙鐵 熱風槍
板+殼 二十幾人仔

師兄,你係邊度買 ?     
我都想入番支
ruico 發表於 2016-10-12 10:38

黃金地庫