[隨身碟] 淘X指紋識別USB手指

手指真係多,但唔見既機會仲多,有時都有少少嘢唔想俾人睇到,早前在XP年代買左隻密碼手指,而家已經開唔番,又想玩下新嘢,而家有指紋識別,去X金睇,64GB,都要HK$7XX,把心一橫去淘一隻,又唔使咁大,32GB夠用。

至重要係Windows同Mac都可用,保護資料讀取。
缺點係USB 2.0,寫嘢比較慢,只可用FAT32。

剛試過,容量算足,將2XGB影片copy落去,copy到,播到。百零蚊港紙,算抵玩。

螢幕快照 2016-10-21 下午9.34.22.jpg

正喎

ok wo, 係咪唔洗裝野?插手指入電腦再放自己隻手指上去就開到file??

呢個設計又真係幾好,多謝樓主分享。
如果行到USB2.0全速的話其實都算快,不過淨係用得FAT32就真係唔多方便。

ok wo, 係咪唔洗裝野?插手指入電腦再放自己隻手指上去就開到file??
muyo 發表於 2016-10-21 19:32

理論上係咁。
先要用windows開啟咗管理員密碼(及指紋)跟住就使用者指紋同登記,整好就要格式化,32GB裡面,有公共區同私密區,你可自由分配空間大小。

公共區,一插入就睇到,私密區,只要把手指放入對應到指紋就會自己開啟,好方便。

如果行到USB2.0全速的話其實都算快,不過淨係用得FAT32就真係唔多方便 ...
leave 發表於 2016-10-21 19:37

頭先見到有師兄個貼話買到擴容盤,我搵啲大FILE抄入去,幾次都話太大,都驚,後來諗起,原來係FAT32,結果用啲1.xGB既抄入去,就冇問題了。

如果行到USB2.0全速的話其實都算快,不過淨係用得FAT32就真係唔多方便 ...
leave 發表於 2016-10-21 19:37

其實,我貪佢係windows同mac都用到,登記指紋後,唔使再要使用任何程式,去到邊都可以用到。

fat32 點用?
求其一套 1080p 戲都唔止 4g

愛情動作片要加密保全?

fat32 點用?
求其一套 1080p 戲都唔止 4g
belleville 發表於 2016-10-21 22:31

RIP做720P????