[光碟] 腦場發現有賣M-Disc

今日放假行下腦場,發現黃金地庫有一間賣空白碟嘅鋪頭有賣M-Disc DVD-R,索價$35一隻,而且數量好少。

我本身想買M-Disc嘅BD-R嚟Archive啲相,可惜問過店員佢話無得賣。

Verbatim,唔該你見到呢個Post就考慮下入貨啦,最少總會有我呢類,需要一種可靠嘅Archive Media嚟保護重要數據嘅人!

M-Disc真係咁可靠?

睇番日本間yodobashi網站,M-disc只有2隻牌子,verbatxx同r-dxtx, 25G大約要600~700Yen,而50G就要
1000~1200Yen一隻,比普通Blu-ray貴很多,如果真係甘正,下次去日本買番幾隻試下

M-Disc真係咁可靠?
Kimojacky 發表於 2016-11-9 17:28

咁師兄有無其他更好嘅方法去永久/長遠保存數據?

再睇番M-disc DVD-R 日本個價錢大約200Yen一隻,都比香港平好多

咁師兄有無其他更好嘅方法去永久/長遠保存數據?
harryytm 發表於 2016-11-9 18:24

呢度d ching 只信HDD 同cloud
其他方法喺佢地眼中完全唔可靠

磁帶機冇乜人有錢買, 唔計

佢聲稱可以保存1000年
當佢吹大咗, 打1折都100年, 好過好多儲存媒體

佢聲稱可以保存1000年
當佢吹大咗, 打1折都100年, 好過好多儲存媒體
恐怖的伊凡 發表於 2016-11-9 19:10

100年後碟機應該已經消失左

100年後碟機應該已經消失左
AC360 發表於 2016-11-9 20:10

係, hardcopy先係最重要, 我仲有哂相放相簿, 當然係最中意既相先哂

回覆 4# harryytm

唔知道, 但我知道四法, 唔理用咩野架生, 低速處理,  見光少, 防潮, 定期檢測可能比M-DISC更合理. 當局, 每個方法既成本唔一樣, 但我目前比較相信, WD RED 8TB同HTL BD-R可能係比較合理.