[外置硬碟] 請問呢隻 WD My book Essential 有無硬件加密?

呢隻寫住係  WD My book Essential 2TB usb3.0
有開關制, P/S: WDBACW0020HBK-01,
依家插著佢, 係有白燈, 但電腦見唔到有反應...

我爬過好多文, 話就算拆左隻harddisk出黎, 直插返落PC度, 都讀唔番d資料,
因為有 硬件加密 功能,
另外又話有兩款, 一款有硬件加密, 另一款無...
搞到我唔敢直駁PC,

請問各位, 我想 confirm 下, 上圖呢款係邊一款?
拆開 Controller Card , 直插PC, 讀唔讀得返d資料?

感激!!

My Book有加密
Elements先冇加密
直插PC係讀唔翻D資料

回覆 2# KinChungE

我唔係好明、
咁 my book elements 即係?
另外師兄係咪想講、兩款拆開後、直插pc都讀唔返d資料。

回覆  KinChungE

我唔係好明、
咁 my book elements 即係?
另外師兄係咪想講、兩款拆開後、直插pc都 ...
mankowk 發表於 2016-12-26 20:08

WD Elements (拆開直插PC可讀寫data)

WD MyBook任何版本 (唔可以直插PC拎翻data)

如果你冇記錯型號, 買既時候係叫My Book而非Elements的話, 咁就data係咁先

明白了

3q

有無師兄知道邊度可以搵到呢塊 usb3.0 Controller card
我在 淘X 搵唔到, 唔知打咩 key至搵到....

回覆 6# mankowk

我都有隻 Mybook Essential 3TB

Google 咗 Mybook decrypt,
第一條係 WD forum 討論, 尾三同 Last 個 reply 都解到, 但只限用 linux
第二條我估係佢地用黎 decrypt 個工具

淘我八掛搵 西數 My Book 硬盤盒, 得一個賣, 不過好似同你張 controller card 唔同。

奇怪我隻 WD MyBook 拆出來係 藍碟4T
放入機頂盒內用,USB 插電腦,直接SATA電腦 3種都好正常啵

有無師兄知道邊度可以搵到呢塊 usb3.0 Controller card
我在 淘X 搵唔到, 唔知打咩 key至搵到.... ...
mankowk 發表於 2016-12-26 23:19

換過張PCB可能都無用, 我試過部my book studio同一張PCB同一部HD, 拆開再插返已經讀唔返啲data要重新format.

有無師兄用過佢隻WIRELESS PRO?