[外置硬碟] WD My Cloud 好唔好用 ?

請問有冇師兄用緊 WD My Cloud ? 好唔好用呀 ?
我隻 NAS 壞左, 想買隻黎用。

似乎要求。
好似我。我用梗隻3TB wd my cloud. 我純粹唔想插住隻usb hdd係電腦, 我就覺得好好用。

請問有冇師兄用緊 WD My Cloud ? 好唔好用呀 ?
eh123456 發表於 2017-1-18 12:31

你壞咗嗰隻舊NAS係咩牌子先,假如係Synology/ QNAP 咁就唔用My Cloud喇,因為功能比較兩大廠係弱。假如唔係用開兩大廠的話,My Cloud都OK o既。

壞咗嗰隻舊NAS係 QNAP

壞咗嗰隻舊NAS係 QNAP
eh123456 發表於 2017-1-24 21:34

新買時係幾銀?

QNAP TS-219P+, 五、六年前買好似係二千幾蚊。

這部野唔知用咩機制決定要唔要連去佢server 的,早兩日屋企出街條線出事,連唔到出街,之後我部平板就連唔入我在內聯的my cloud 了,但我部電話就連到。
佢又唔記得邊個牌本之後唔用得ip 直接內聯

這部野唔知用咩機制決定要唔要連去佢server 的,早兩日屋企出街條線出事,連唔到出街,之後我部平板就連唔 ...
liok 發表於 2017-1-25 19:34

如果用ip 直連samba 應該唔會經外面server wor

你主要有咩用途

WD MyCloud, 只有FTP, SMB, DLNA, 仲有itune server (不過我沒用) 的簡單功能, 另外仲有個手機apps可以用來睇返WDMycloud的file, 另外有手機photo apps, 不過我沒用.

我主要用途都是用來backup QNAP內的file

QNAP -> RTRR (FTP) for Schedule backup -> WDMyCloud