[光碟] 想問有關讀取UHD Disc既Bluray Rom/writer

因本身有兩個Pioneer 既bluray writer都讀唔UHD既籃光碟…想問下下各師兄知唔有邊隻Bluray ROM/writer可讀到UHD 既碟呢?謝謝

個人認為係你software播唔到, 唔關個Writer事

KinChungE 發表於 2017-1-20 13:58

係我放隻UHD bluray落部 碟機度係完全讀唔到隻碟入面既file/folder,但放普通bluray就讀到,已試過6隻UHD 放落去係完全講唔到…

其實主要係想把UHD轉返file抄返落NAS度比部UHD player度播,唔駛下下換碟…

KinChungE 發表於 2017-1-20 13:58

UHD Blu-ray除左video coding,係content protection同disc Information等都有唔同,現有一般Blu-ray光碟機係唔會讀到

我上網見到有人話部分新D既BD(XL)機(唔係所有BDXL機都得)可以讀到file system,但都未播到

睇黎唔係隻隻drive都讀倒

Asus唔得,兩隻LG得
https://www.makemkv.com/forum2/viewtopic.php?f=1&t=14206

UHD Disc有AACS protection,要有軟件先RIP倒。

UHD Disc有AACS protection,要有軟件先RIP倒。 ...
wyhui5124 發表於 2017-1-20 15:02

好似到而家都未破到,所以仲未有UHD blu-ray source

UHD Disc有AACS protection,要有軟件先RIP倒。 ...
wyhui5124 發表於 2017-1-20 15:02

唔該師兄…不過剛在腦場問過冇呢隻型號…LG得BH-16NS40,冇你介紹果兩隻…舖頭都唔確定讀唔讀到UHD...,或者會在亞馬遜度訂

好似到而家都未破到,所以仲未有UHD blu-ray source
skydreamer888 發表於 2017-1-20 15:18

其實依家情況破唔破到問題不大…或者日後會OK....現在最起碼硬件上要讀到我d UHD先,但都唔該師兄提醒!

UHD Blu-ray除左video coding,係content protection同disc Information等都有唔同,現有一般Blu-ray光 ...
skydreamer888 發表於 2017-1-20 14:27

其實我部UHD player都jb咗……所以都想試下得唔得