hp mini 110 "偽"開箱文 - 同場加影3 OSes multi Boot

由於部機都買左成兩個幾星期
但係見無乜人post 佢個開箱文
所以補返....

由於Netbook 流動性高
如果出街個個都黑沉沉咁o既機
真係機唔開胃
所以我揀左粉紅色(但係我d 朋友, 同事同埋我都認為哩隻色係紫色...)
試諗下...拎部Colorful D o既機出黎
點都令人眼前一亮d 啦

幾欣賞佢個盒底

型號資料

打開盒野乜都有成三本安裝說明書

之後先會見到部機

終於見到部機~不過真係唔明個energy star 張label 會貼o係出面...破壞左原本個壓紋

哩個keyboard 真係正到一流

開機三寶

盒底送o既野

因為要就返個mini pci-e d 頻寬...粒爛芽變左外置...不過對我無乜影響, 因為我好少會用到佢

用時會著藍燈

同跟機粒3cell 合體~真係好靚仔

然後過左過頭十日就去換埋粒6cell 電~合體後企高左

指示燈同開關o既設計令我覺得怪怪的
不過led指示燈真係好q光呀....

原先個Windows Home 裝完要9gb...都係鏟左佢...用Windows XP Pro 橫掂自己有"拉腎"

個Wall Paper 當然要親返部機個款啦(不過未夠Mac 果個襯)

跟住落黎到Windows 7 出場

中國風主題襯返部機

之前裝過 Windows 7 RC 完全無問題~黎到RTM 更加無問題啦

大家最掂心Driver 問題
睇張圖都解答到啦

全部相可以睇下我個相簿
http://picasaweb.google.com.hk/teddeybear/HpMini110#

我都算半個Apple 同埋 Mac o既愛好者
所以都要研究點樣將部Netbook Mac 化

之前見過有人成功將X86 Mac OS 殖入hp mini 1000
我見部mini 110 同1000 個涵基本一樣
所以亦都試試得唔得

經過一星期o既研究終於都搞掂左佢
由於自己之前只係裝左 Mac OS 10.5.5 同埋 BCD 去改個Windows o既boot up
搞到個Mac OS 10.5.7 +變色龍個MBR 出問題
最後都把心一橫
全部資料一次過洗晒佢
再黎過
終於搞掂啦
一部hp mini 110 三個OS 並行
Mac OS 10.5.7+Windows XP Pro+Windows 7 RTM

之前有人改裝左msi u100, 再安裝 X86 Mac OS, 將佢打造成 Macbook Nano

http://bbs.cool3c.com/article/1032
我覺得個名都唔錯~亦做得相當型
跟手我亦都打造我部Macbook Nano Pink/Purple

就係靠佢(變色龍)我搞掂左個Multi Boot

經過一段時間o既研究~終於成功啦~~哩個內置o既Wall paper 簡直同部機o既壓紋襯到絕呀

起初以為個WLAN 燈著左紅色會用唔到
原來入到Mac 著紅燈先代表開左...=_="

之前試過上10.5.8 好似開唔返機
而10.5.7 同10.5.8 無乜特別分別~橫掂唔係正統Mac...果d devies o既安全性可以唔駛理~~用住10.5.7 一樣無問題...不過唔知點解會認粒U 係...2x Core Solo....咁即係...單定雙核....

Lan 用唔到唔緊要~橫掂都開始少人用~而且用netbook 都要用lan...不如...買部Desktop 啦
最緊要係個WLAN 用到~~認到係Airport 就得啦

用得到Mac 當然係要襯返套Apple Keyboard 同 Mouse 先型嘛~~(當然唔會帶出街咁用啦...)

同真正Mac (MacBook Pro) 比較

如果蘋果出哩個size 又係六千左右...咁就好嚕....

不過依家有佢頂一頂癮都ok~~

畀個背脊大家睇睇

頭先套Keyboard 同 Mouse 帶唔到出街用
可以用住哩個Apple Pro Mouse Black 一樣可以襯到

Netbook 自出現畀我o既睇法唔一部勁電腦
係一部玩樂性高o既工具
一部機仔可以畀我玩到咁多野真係心滿意足嚕~~
依家成日都帶埋佢出街~~正~~~

有興趣﹗
請問您個harddisk點分法?mac os 放邊區,我用hp 2140 hd唔識裝

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

每次開機後個display都自動會較到好光, 其實有無得set架? 係咪唔可以自己燒 recovery disc ? thx

為問題,推一推!

樓主 你部行Windows7 順ma? ._.

点解我见到甘多叉噶~~~

用了幾日,寫寫感想
1. 高解像(1366*768)mon好細緻,但最佳觀看角度好窄,唔知係TN屏通病定係呢個特別差。睇野好細,不過os同軟件設定大致上解決到
2. touchpad較細,按掣較硬
3. 較熱,包括palmrest
4. keybroad算好打,不過無獨立home/end/pg up/pg dn,不便
5. usb插座好實,插頭出來花左
6. 無recovery disc,部機又無軟件做。其實幾隻碟成本應該好低
7. 每次開機mon都最光

原帖由 1000 於 2009-8-27 07:34 發表
有興趣﹗
請問您個harddisk點分法?mac os 放邊區,我用hp 2140 hd唔識裝

由於裝Mac OS o既分區係手 hfs  格式
windows 認唔到
所以無cap 到圖
不過我係個hdd 係咁分
第一個分區:30gb (Mac)
第二個分區:45gb (Win XP)
第三個分區:25gb (Win 7)
第四個分區:50gb (DATA)
仲有一個隱藏分區 7-8gb (hp 爆機時用o既分區)

原帖由 trango 於 2009-8-27 07:44 發表
每次開機後個display都自動會較到好光, 其實有無得set架? 係咪唔可以自己燒 recovery disc ? thx

唔係太覺有哩個問題
因為個mon 太暗睇野好唔舒服
我再留意下

好似無得燒...要用"鬼"出黎先得

原帖由 matthias2100 於 2009-8-27 13:38 發表
樓主 你部行Windows7 順ma? ._.

順呀~~不過未有得閒試佢個播片功能