問問大家Lenovo Ideapad S12 Nano這部netbook能接受嗎?

Lenovo Ideapad S12 Nano

VIA Nano U2250 (1.3GHz+, 1MB, 800MHz) [最高S12可行1.6GHz]
整合式 VIA Chrome9 HC3 IGP
2GB DDR2 667
12.1吋霧面 (1280x800)
160GB, 2.5吋, 5400rpm
Windows XP Home 繁體中文版
6-cell 電池

因為不知道 VIA Nano CPU 實在行上來穩不穩定,
如果自己安Windows 7 Home Basic,
用上來會不會太差?

還問問720x480 H264能播得順嗎?

為什麼沒有人回一回...汗

始終係單核,行win7有d吃力
本身係可以高清硬解,720x480 H264能播得順既,如果用 win xp
1080 既就唔知lu  ...
yagmai0904 發表於 2010-1-18 11:43

感謝您的回復,
1080的話我想沒可能了。

因為見到S10-2都用到Windows 7 starter,
那S12用 Windows 7 Home Basic 也不太大影響吧

台灣個邊有師兄講過,其實 Nano 可以看高清,係因為配合 VIA既 chipset 加 codec
唔代表粒U比 atom 勁,始 ...
yagmai0904 發表於 2010-1-19 09:46

感謝~感謝~
佢話左免費升級到2GB Ram俾我。

其實720x480 H264軟解都應該播到啦
粒cpu同atom效能應該差唔多,但省電能力真係冇得比

感謝~感謝~
佢話左免費升級到2GB Ram俾我。
pinkyky 發表於 2010-1-19 18:41

我好奇想知via nano 性能係點,不過吾會太差吧?
加到兩gb ram,行windows7沒有問題吧
ching下載windows 7試用版看看做個測試,再開aero就會清楚晒
修正...我係01個邊睇是說有1gb ram是焊死?,聽個邊大大說可能可以加多2 gb ram
ram去到3 gb ram???,係真行windows7就good了

回復 7# superspike

atom用電好個Nano?

我好奇想知via nano 性能係點,不過吾會太差吧?
加到兩gb ram,行windows7沒有問題吧
ching下載windows 7試 ...
kevinlaw 發表於 2010-1-20 10:07

打算今個星期六就去買,
到時用一用Windows 7 Upgrade Advisor Check下就知~