討論:政府廣告 + 高清廣告

上個禮拜某日睇14台,中途插廣告
第一次見佢播16:9 full screen既廣告,仲要係一個社署既廣告
之後同一日係82台睇到同一個廣告,不過係用慣常既4:3加letter box

其實政府好多廣告都用左16:9拍,其實有無諗過用番full screen
要就4:3咪就safety area囉,而家睇親4:3加letter box就好憎,成個畫面好似縮細晒

另外,cctv-1 9月底開始高清播放
我係網站上睇到2010年起廣告公司係標清之外必須提供高清廣告比央視播
仲有標清版既廣告唔準用4:3加letter box
究竟幾時香港既廣告都可以咁樣,睇電視都舒服o的

其實年頭有個政府投資廣告開頭播係16:9直出
後尾先加返letterbox......

原帖由 isar 於 2009-9-8 18:22 發表
其實年頭有個政府投資廣告開頭播係16:9直出
後尾先加返letterbox......

應該是最初於模擬頻道及收費頻道播放時是 4:3 Crop,1,2個星期後才改為 4:3 Letterbox(數碼頻道如常是 16:9)。

原帖由 hkaiw 於 2009-9-8 19:27 發表
應該是最初於模擬頻道及收費頻道播放時是 4:3 Crop,1,2個星期後才改為 4:3 Letterbox(數碼頻道如常是 16:9)。

4:3 Letterbox

政府果個"問我基金價格幾多,問我孖展幾許風波"廣告
都已經16:9左好耐喇

同埋商業戶都多左高清/16:9廣告
數碼化兩年only,算係咁啦

原帖由 roadshow68x 於 2009-9-8 18:15 發表
要就4:3咪就safety area囉,而家睇親4:3加letter box就好憎,成個畫面好似縮細晒

模擬出letter box
數碼出16:9
先係最好

原帖由 pakchi70 於 2009-9-9 00:34 發表
政府果個"問我基金價格幾多,問我孖展幾許風波"廣告
都已經16:9左好耐喇

同埋商業戶都多左高清/16:9廣告
數碼化兩年only,算係咁啦

唔係 wor 4:3商業廣告多 d wor.
個美原髮彩廣告仲係曾江幾十年果個

咁當然係4:3多啦
不過無線黃金時間都多左16:9甚至高清
其實我最期待電影預告可以有16:9

原帖由 mbmichaelbuble 於 2009-9-16 11:59 發表

唔係 wor 4:3商業廣告多 d wor.
個美原髮彩廣告仲係曾江幾十年果個

果個廣告幾年前已經做過下手腳黎...

4:3 廣告我又唔覺有咩問題 wo...就算係日本 16:9 多年...4:3 廣告依然仲存在