[台灣消息] 韓劇市場飽合 衛視中文台改播港劇

韓劇市場飽合 衛視中文台改播港劇
【聯合報╱記者楊起鳳/台北報導】

2012.05.30 03:15 am

衛視中文台改弦易轍,6月下旬起,從播出韓劇改播港劇,和TVBS一較高下。衛視昨稱買的港劇將是全新首播劇,且是符合時代潮流的新戲,將由苗僑偉、郭羨妮、鍾嘉欣主演的「缺宅男女」打頭陣。

女星郭羨妮接演港劇「缺宅男女」後,剛好懷孕,5月22日產下小龍女,昨她在新浪微博公開女兒美照,表示新手媽咪要忙著隨時待命,展現初為人母的幸福。老公朱少杰更開心公開感謝老婆:「謝謝妮,親愛的老婆為我誕下一個可愛的BB!」

說起小龍女的長相,郭羨妮笑說女兒眼睛像爸爸,鼻、口、手腳就像她,由於郭羨妮本人有4分之1混血,所以女兒高鼻梁,五官鮮明,好似洋娃娃。好友們如蔡少芬、佘詩曼、苗僑偉等都獻上祝福。

衛視中文台這次改播港劇,主要是韓劇在台灣市場已飽合,衛視透露,為給觀眾多元選擇,也想重新開發港劇市場。6月下旬起,在台灣首播系列全新精彩港劇,還包括「女警愛作戰」、「搜下留情」、「怒火街頭」等新劇。

【2012/05/30 聯合報】

引用文章 韓劇市場飽合 衛視中文台改播港劇 - 黃番茄的部落格 - udn部落格
http://blog.udn.com/U98960413/6501078#ixzz1wMX0GjdG

sosad FIC根本係cut budget
韓劇唔係飽和,而係比八大,東森,緯來搶得太貴
王世子1.47收視, 幾多台播K-POP就知韓風在台灣有幾勁

tvb同fox關係好像緊密左wor

sosad FIC根本係cut budget
韓劇唔係飽和,而係比八大,東森,緯來搶得太貴
王世子1.47收視, 幾多台播K-POP就 ...
tvlhd 發表於 2012-5-30 23:04

而我都係咁諗
就算沒新韓劇
其實仲有堆沒人吼既舊劇
未至於一定要播港劇
呢個根本係一個慳錢既藉口
另外搜下留情係新劇黎咩

而我都係咁諗
就算沒新韓劇
其實仲有堆沒人吼既舊劇
未至於一定要播港劇
呢個根本係一個慳錢既藉口 ...
billy0082000 發表於 2012-5-30 23:08

TVBS歡樂台得1個時段首播港劇, 根本播唔切,中視間唔中先買一兩套,而家難得FIC肯幫TVB播

tvb同fox關係好像緊密左wor
131313 發表於 2012-5-30 23:06

tvN...其實宜家只係cable冇
真係緊密的話至少也要有FOX Pack甚至FF mode的FOX Movies Premium

TVBS歡樂台得1個時段首播港劇, 根本播唔切,中視間唔中先買一兩套,而家難得FIC肯幫TVB播 ...
tvlhd 發表於 2012-5-30 23:19

TVBS 下半年會公佈 TVBS 開台以來最大投資計劃,往後加強自製本地劇集同節目。
TVB 大陸聯營公司亦都會拍普通話劇集同節目。
TVB 香港下午半都會新野公佈。

TVBS歡樂台得1個時段首播港劇, 根本播唔切,中視間唔中先買一兩套,而家難得FIC肯幫TVB播 ...
tvlhd 發表於 2012-5-30 23:19

估唔到TBB會有得益
應該要買返多D又新又正既韓劇返黎
去答謝呢個間接既影響

而我都係咁諗
就算沒新韓劇
其實仲有堆沒人吼既舊劇
未至於一定要播港劇
呢個根本係一個慳錢既藉口 ...
billy0082000 發表於 2012-5-30 23:08

在台灣未播過都算新劇瓜

TVBS 下半年會公佈 TVBS 開台以來最大投資計劃,往後加強自製本地劇集同節目。
TVB 大陸聯營公司亦都會 ...
9est10n 發表於 2012-5-30 23:25

D節目普通話節目一定dump曬去收費台自己播