懶人請教 - 有沒有最懶又有效的洗水冷方法??

話說小妹最大的毛病,就是懶...

水冷加新件 / 用得耐都要清洗...但是用蒸餾水洗要換幾次才乾淨...時間長又多功夫...請問你們用什麼方法洗的??

謝謝!!

d喉換新
冷頭果d用清水沖
可加藍威寶果d清洗

原帖由 jeff_extergo 於 2009-8-26 14:08 發表
d喉換新
冷頭果d用清水沖
可加藍威寶果d清洗

水冷parts多數係銅造,照計用微酸o既o野去洗.......

原帖由 K_C_ 於 2009-8-26 14:18 發表

水冷parts多數係銅造,照計用微酸o既o野去洗.......

distilled water + 零濛執

原帖由 pigskinhk 於 2009-8-26 14:24 發表

distilled water + 零濛執

冇錯,$5蚊兩個,平靚正~~~~

我d係鋁可以點洗???

原帖由 蔥頭 於 2009-8-26 14:32 發表
我d係鋁可以點洗???

藍威寶ok ma ?

原帖由 K_C_ 於 2009-8-26 14:30 發表

冇錯,$5蚊兩個,平靚正~~~~

勁WOR!
小妹還在想要特地去買檸檬精呢!! 不過你榨完汁隔渣一定隔的好徹底了.

我的loop是銅+不(金秀)鋼

不過藍威寶本身就是用來洗各種金屬產品的,應該也沒有問題吧?

原帖由 candychan611 於 2009-8-26 14:43 發表

勁WOR!
小妹還在想要特地去買檸檬精呢!! 不過你榨完汁隔渣一定隔的好徹底了.

我的loop是銅+不(金秀)鋼

檸汁係之前見有ching洗TC120時介紹,亦都見效~~

隔渣........屋企搵個筲箕咪得囉.......又或者去d家庭用品店,買個麵粉隔都得~~~

原帖由 K_C_ 於 2009-8-26 14:47 發表

檸汁係之前見有ching洗TC120時介紹,亦都見效~~

隔渣........屋企搵個筲箕咪得囉.......又或者去d家庭用品店,買個麵粉隔都得~~~

哈哈,也是~
用完有剩仲可以飲返杯!