改用水冷後問題

我近期發現好多人轉玩水泠 , 因為有台灣及大陸平貨出現 , 價錢不到一仟蚊 , 但裝水冷後有無留意到 CPU 四週熱左好多 , 尤其供電部份 , 其實因為改左用 CPU 水泠頭而小左把 CPU 風扇降溫引致供電組溫度上升 , 嚴重會引致燒板 , 輕微會引致底板提早告吹 , 所以水冷新手們多加留意 , 老手當然知道以上問題啦 ...................

PS . 睇完如有問題請回應下 .................. Thank you !!!

換水冷之後開全特效 + 1080p打 l4d
display ram熱到辣手

遲d要買隻antec隻波棒糖搞一搞

回覆 2# 的帖子

記得留意下其他有無熱到辣手

因為無左CPU HSF吹住個NB + MOS一體化HS
比之前都熱左好多
依家用左把4CM風扇直接吹住個HS
吹住個HS , 好左好多

死野LAKLOOLER隻MOS唔夠大
COVER唔到所有MOS
依家手上2隻NB BLOCK +1隻MOS都毫無用武之地

回覆 4# 的帖子

放左 D Block 應該好多人要 ..........

我都有一隻 MOS 無用 , 因為我覺得用風好D全面D   

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1325567&extra=page%3D2

人地玩風冷用V8,
NB SB MOS 熱嘅問題咪又係一樣,
仲熱到彈game,
我NB SB MOS 都無加BLOCK,
都係用返GIGA 啲原裝HS,
依家都未試過有咁嘅問題 ..

原帖由 mgchat 於 2009-8-29 04:43 PM 發表
比之前都熱左好多

http://www.larkooler.com.tw/acce ... products/mfp/1b.jpg
輕易解決到

回覆 8# 的帖子

我用GA-MA780G-UDMH咁點算?

原帖由 mgchat 於 2009-8-29 16:43 發表
比之前都熱左好多

我都有個MOS都用唔到
R2E CPU南北橋上水冷頭3.jpg
R2E CPU南北橋上水冷頭水喉2.jpg