問2/3/4分喉使用者意見

大家係用2/3/4分喉?
如果用過2種以上既
可唔可以分享下
安裝上有咩分別?效能上有咩分別?

係咪用3分喉係最平均?(效能/折彎/...)

你可以用幾種唔同的喉一齊用
有果d轉頭器
照現時家用水冷黎講
3隻分別其實唔太大
效果只有1~2度之差
我諗取決於你用咩射咀SIZE會好d
QF,鎖咀或是塔咀
塔咀就冇咩所謂,因為易買到
QF,鎖咀我諗都係考慮番2分3分會好d
因為4分比較難搵

我自己就係用3分厚身得~~走喉易走D

鎖咀好似最靚
因為我用Larkooler冇得換咀
逐件換既話就會出現2分喉同3分喉同時使用
我套水冷仲未到手,所以唔係咁清楚冷頭/接頭/喉係點樣安裝
根據你所講既,即係可以好似下面咁樣?
泵->2分->排->3分->排->2分->CPU->2分->泵

原帖由 LKNim 於 2009-8-29 19:35 發表
鎖咀好似最靚
因為我用Larkooler冇得換咀
逐件換既話就會出現2分喉同3分喉同時使用
我套水冷仲未到手,所以唔係咁清楚冷頭/接頭/喉係點樣安裝
根據你所講既,即係可以好似下面咁樣?
泵->2分->排->3分->排->2分->CPU->2分->泵

無錯
或姐可以考慮依d

4 vs 2

4 vs 3

3 vs 2

原帖由 jeff_extergo 於 2009-8-29 07:43 PM 發表

無錯
或姐可以考慮依d

4 vs 2

4 vs 3
http://www.pcbulb.com/bmz_cache/ ... 6de04e2141ffeaf8d24 ...

呢隻好似好樣衰,係喉同喉之間轉...
如果我冇白目到既話
冷頭/泵/排都係2分牙
而2分牙既接頭可以出到2/3/4分喉
我上面講果個cycle入面2隻排都係另外的,唔係Larkooler果隻
咁我就可以逐件換,2件冇得冇咀之間就用2分喉,2件有得換咀之間就用3分喉

以上有冇錯

原帖由 LKNim 於 2009-8-29 19:51 發表

呢隻好似好樣衰,係喉同喉之間轉...
如果我冇白目到既話
冷頭/泵/排都係2分牙
而2分牙既接頭可以出到2/3/4分喉
我上面講果個cycle入面2隻排都係另外的,唔係Larkooler果隻
咁我就可以逐件換,2件冇得冇咀之間就用2分喉,2件有得換咀之間就用3分喉

以上有冇錯

問題係,你全Block都係2分
你條管唔會一邊頭大一邊頭細
用番你個例子
(2分出)->(2分接)(3分出)->(3分接)(2分出)->(2分接)CPU(2分出)->(2分接)
其實得一條3分喉,認真意義不太大

原帖由 jeff_extergo 於 2009-8-29 08:05 PM 發表

問題係,你全Block都係2分
你條管唔會一邊頭大一邊頭細
用番你個例子
泵(2分出)->(2分接)排(3分出)->(3分接)排(2分出)->(2分接)CPU(2分出)->(2分接)泵
其實得一條3分喉,認真意義不太大

都話我係逐件換喇
泵/頭/排全部都會換過哂
Larkooler呢套只係俾我做入門
唔洗一次過嘔咁多錢出黎

原帖由 LKNim 於 2009-8-29 20:16 發表

都話我係逐件換喇
泵/頭/排全部都會換過哂
Larkooler呢套只係俾我做入門
唔洗一次過嘔咁多錢出黎

咁不如換哂先轉喉啦
換左都可以用2分咀ga嗎

如果一次換一個頭,次次都要甩底板,放水入水都幾麻煩,如果升級就一次過就放便D