新手又有疑問~~水樽出現裂痕!!

話說之前同某ching入o左隻 OCXX D5水樽+D5泵,但玩o左冇幾多日之後,個樽就出現裂痕:funk: ,如圖:

幸好及時發現,並冇整死任何hardware.

我懷疑可能扭得太實,引致壓力太大?
又或者個蓋太緊(假設5圈到底,去到3圈已經好緊)?傳o左太多力去下面d牙度?

所以想問問大家,個樽蓋使唔使扭實?

咁都得   , 好明顯件野有問題喇
唔通設計5圈比你但係要上剩2圈 ?

個樽出現裂痕...........

可能係上手 d 水液太 "拿",
又可能係二手野上手用/擺耐左 d pvc/啞加力 老化脆化,
亦可能係 d 牙本身唔夠準; 不過太薄, pvc 同 啞加力 都係死.

Anyway, d 牙車得好/準, 本應唔洗太大力已經可以收緊; 止水主要靠壓住 o-ring, 好似近代喉咀咁 ~~

唔知呢部份有冇散買呢, 有的話照計唔貴.....
good luck~~

快D換左佢
安心D

原帖由 K_C_ 於 2009-8-31 18:12 發表
話說之前同某ching入o左隻 OCXX D5水樽+D5泵,但玩o左冇幾多日之後,個樽就出現裂痕:funk: ,如圖:

幸好及時發現,並冇整死任何hardware.

我懷疑可能扭得太實,引致壓力太大?
又或者個蓋太緊(假設5圈到底,去到3圈已經好緊)?傳o左太多力去下面d牙度?

所以想問問大家,個樽蓋使唔使扭實?

我o個個加o左水喉膠布扭到實一實(中間o個個 junction).....
如果唔係會漏水

實物圖~~

好似係D牙唔岩上爆左

是收太緊   收太緊的定義是  你收個膠圈剛剛碰到0-ring 就夠   不然就有機會暴   因為水唔多唔少都有氣在入面   隨室溫  唔多唔少都有冷縮熱漲    還有是通常呢d水樽d膠都幾流下

原帖由 den 於 2009-9-1 09:54 發表
是收太緊   收太緊的定義是  你收個膠圈剛剛碰到0-ring 就夠   不然就有機會暴   因為水唔多唔少都有氣在入面   隨室溫  唔多唔少都有冷縮熱漲    還有是通常呢d水樽d膠都幾流下

Thanks....

But anyway, 唔會再用呢種樽~~~