有事請教

大家講的2分, 3分, 4分, 其實即係幾大?  我係淘寶, 人地十進製, 講幾多mm......

仲有, 我有個朋友同我講, 佢2年前玩水, 行左半年都無事,  但有一日係出水嘴有一滴水滴左落來........佢話可能係條喉冷縮熱脹......  我問淘寶的reseller, 佢地講吾好用PVC, 佢話好易有呢個問題, 佢叫我用硅膠, 軟身又吾會咁易冷縮熱脹.  大家用什麼水喉?

原帖由 ngszewai 於 2009-9-2 15:28 發表
大家講的2分, 3分, 4分, 其實即係幾大?  我係淘寶, 人地十進製, 講幾多mm......

仲有, 我有個朋友同我講, 佢2年前玩水, 行左半年都無事,  但有一日係出水嘴有一滴水滴左落來........佢話可能係條喉冷縮熱脹......  我問淘寶的reseller, 佢地講吾好用PVC, 佢話好易有呢個問題, 佢叫我用硅膠, 軟身又吾會咁易冷縮熱脹.  大家用什麼水喉?

1分 = 1/8吋 = 25.4mm/8 = 3.175mm........如此類推~~

PVC/金魚喉長用真係唔掂,我用Feser喉~~

貴野來wor.  不過你套野都係正野.

Feser 都叫自己做 PVC 喉, 因為主要成份都係 PVC, 不過都耐用過 "一般" PVC 喉.
所以成日話, 啞加力 、PVC、 甚至不銹鋼, 就算一樣稱呼都有唔同產地、唔同 grade. 質素分別可以好大. Feser 喉勝在 colour 多選擇, uv 又夠光.

真/全 硅膠喉, 好樣衰的, 又黏手又黐塵.
最 接近  硅膠喉 要算 tygon 喉了, 同樣有 " 軟身又吾會咁易冷縮熱脹 " 的優點, 不過只有 透明、黑、及銀色.

硅膠喉?
小弟少見識, 請指教

原帖由 RCHK 於 2009-9-2 16:49 發表
硅膠喉?
小弟少見識, 請指教

最常見用在醫療用品上, 硅膠喉好軟身, 插入身體冇咁傷

原帖由 CWPP 於 2009-9-2 16:49 發表
Feser 都叫自己做 PVC 喉, 因為主要成份都係 PVC, 不過都耐用過 "一般" PVC 喉.
所以成日話, 啞加力 、PVC、 甚至不銹鋼, 就算一樣稱呼都有唔同產地、唔同 grade. 質素分別可以好大 ...

新手即係新手.....原來自己都係用緊PVC喉都唔知~~~

原帖由 CWPP 於 2009-9-2 17:00 發表

最常見用在醫療用品上, 硅膠喉好軟身, 插入身體冇咁傷

多謝指教

原帖由 K_C_ 於 2009-9-2 17:03 發表

睇左幾多 web site/online shop, PC 水冷 D 喉全部係 PVC
KC 兄你無留意姐

原帖由 K_C_ 於 2009-9-2 17:03 發表

玩具姐, 冇所謂, 傾下計交流下.

你見 Tygon (接近 硅膠) 同 Feser ( 主要 pvc ) 外國同樣好多人用, 放心好了.
講返喉軟身硬身, 兩隻之間仲有隻 Primoflex ( 主要 pvc ), 軟過 Feser 硬過 Tygon, 外國都係大熱..