散熱江湖 6 大門派 勢力分佈形勢

對 ''玩家'' (vs 一般''用家'') 黎講, 散熱呢個江湖大概共分6 大門派 (Air, Liquid, Chilled Liquid, Tec, Dry Ice/LN, Vapor Phase Change), 小弟做o左一個很粗略估計(用extremesystems 入面d posts and threads 個數目做ratio), 6大門派第子數目ratio 係:-  5 : 22 : 1 : 1 : 1 : 8.
Liquid 派門生最多, 呢個預計之內.
Air 多人玩亦唔出奇.
但Vapor Phase 都咁多玩家, 有d 意料不及.
Chilled Liquid + Tec + Dry Ice/LN 都人丁單薄!

點解唔係Air最多

原帖由 jeff_extergo 於 2009-9-8 22:38 發表
點解唔係Air最多

因為去果一個網站, 係發燒級''玩家''.  呢個圈唔同一般''用家''.

原帖由 highflyer 於 2009-9-8 22:41 發表

因為去果一個網站, 係發燒級''玩家''.  呢個圈唔同一般''用家''.

果個站者
唔等於全球標準
何況好多超頻比賽要求用風冷
不少人會兩手準備
風冷人數不會少

原帖由 GUILDWARS 於 2009-9-8 22:51 發表

果個站者
唔等於全球標準
何況好多超頻比賽要求用風冷
不少人會兩手準備
風冷人數不會少

留意 ''很粗略 '' 呢3 個字, 就應該唔會誤會我指 ''全球 ''.
如果你能提供更大個database, 當然歡迎.

不過, 講番''比賽'', 呢範又唔同類. 因為係大會指定用某一種方法, 所以先會用.  如果無指定, 應該無人會用風, 全部用LN.

其實我想講果一個類別, 係個人晌自己屋企用黎玩果一套, 而唔係參加比賽果d.

原帖由 highflyer 於 2009-9-8 23:05 發表

留意 ''很粗略 '' 呢3 個字, 就應該唔會誤會我指 ''全球 ''.
如果你能提供更大個database, 當然歡迎.

不過, 講番''比賽'', 呢範又唔同類. 因為係大會指定用某一種方法, 所以先會用.  如果無指定, 應該無人會用風, 全部用LN.

其實我想講果一個類別, 係個人晌自己屋企用黎玩果一套, 而唔係參加比賽果d.

咁如果計"Extreme"應該唔包Air

原帖由 jeff_extergo 於 2009-9-8 23:26 發表

咁如果計"Extreme"應該唔包Air

我記得之前香港好似有人風冷超I7全球第三.......

原帖由 zetalai 於 2009-9-8 23:42 發表

我記得之前香港好似有人風冷超I7全球第三.......

咁真係唔知啦
但通常講得極限就唔計風冷的了

我用都係用風冷

原帖由 jeff_extergo 於 2009-9-9 00:03 發表

咁真係唔知啦
但通常講得極限就唔計風冷的了

搵番
原來佢係超q9550....