新手需要協助﹐i7 930+480 WaterCooling

大家好~ 小弟岩岩買左張 480 離玩﹐但係發覺拒實在非常熱情﹐超埋過 100C
當然﹐打機唔會用到超頻的 Clock rate, 但 default clock 都幾熱下﹐個面唔可以掂超過 5 秒, 打機個陣~
所以就決定上水﹐暫時用緊 DFI T3H6, 下過 month 就應該會買 R3E

好啦﹐入正題

我個 Computer Spec:
i7 930
DFI T3H6
EVGA 480 (遲點應該會 SLI)
Case: SilverStone RV-02

我唔係好清楚應該點開始
我原全係 100% 新手
雖然如此﹐但我會日日刨文加知識﹐但點都係要自己落手落腳先識ge

問題:
第一: 480 現在有無水冷頭賣? 我係另一個 post 睇到 Koolance 有, 不過唔知出左未
第二: 我個箱可以用到幾大個排﹐聽聞好似個排要擺係個機箱下部份 360? 480?
第三: CPU 水冷頭 有咩好介紹? 想要透明的
第四: 我 DFI T3H6 塊板有無底板水冷頭? 因為 South/North bridge 勁熱
第五: Water pump 係咪應該用 D5?
第六: 水箱有無好介紹? 因為我未開始睇呢樣野
第七: 如果日後行 Sli, 係咪就 gum 駁多條管落去第二張個水冷頭就可以?

i7 930 WaterBlock
暫時一個 480 WaterBlock
Radiator
水箱
Pump
水管
以上每樣大約幾多錢? 唔想用大陸野﹐直接係 OCXX 買新 or 2 手都可

各位 Ching, 真係唔好意思﹐麻煩晒
如果我有咩諗到再後加

double posted

大家好~ 小弟岩岩買左張 480 離玩﹐但係發覺拒實在非常熱情﹐超埋過 100C
當然﹐打機唔會用到超頻的 Clock  ...
Impure 發表於 2010-5-7 03:02

你都決定左直接係 ocxx 買, 大約幾多錢? 係咪等佢地答好 d 呢?
可能建議左另一 d 野俾你, ocxx 又未必有現貨/會入/肯代訂, 不如你先了解 ocxx 有 d 咩貨+會入咩貨+服務範圍, 咁你已經有 9 成答案.
就住 ocxx 的資料, 收窄左範圍先, 咁會準確好多~

呢度問有關 ocxx shop d 野, 仲旺過佢地自己 shop 嘅 forum, 真係得意

你都決定左直接係 ocxx 買, 大約幾多錢? 係咪等佢地答好 d 呢?
可能建議左另一 d 野俾你, ocxx 又未必有 ...
CWPP 發表於 2010-5-7 03:37

我都明﹐不過我費事好似白撞 gum 成日落去 OCXX 混吉 gum, 想徵收左意見先一次過落去問
仲有﹐拒地個 forum d 人非常唔 active

有位c hing剛係果到買咗1set,而且又係用RV02,你大可以睇下作參考:
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ghlight=&page=1
尾果幾頁有上機圖,成個水冷設計或set up不評論,但你大可睇睇那位c hing跟OCXX購買的經驗。

回復 7# amoslee

ching...... 好隱悔o下喎~~~

回復  amoslee

ching...... 好隱悔o下喎~~~
K_C_ 發表於 2010-5-7 09:23

大家係網上萍水相蓬,幫得到就幫啦...

ching
1.我諗你要換機箱先e隻箱行水就唔係太好
   最好買1個可以裝到(360&240或360x2)冷排機箱
   箱頂裝360排for cpu&mb 1體化水冷頭
   箱前方240排EVGA 480 (sli的話就要用360排)
2.睇你硬件最少行2條水道
3.你將來都換mb r3e到時買mb 1體化水冷頭
    現在使用中塊板不要再比錢買水冷頭