水道請教?求教

list: I7 2600k @4.4G 1.28v
       6970x2 CROSS FIRE
因5係好夠散熱會加個240排,圖如下。
打 Cysis2 個時 最高 CUP 51c  GPU1 56c  GPU2  52c

想改水道如下:
圖2

圖3

想請問各位Ching圖2好定圖3水道好?多謝幫忙。

list: I7 2600k @4.4G 1.28v
       6970x2 CROSS FIRE
都有上水現有水道:
圖1

因5係好夠散熱會加個240排, ...
cat5354 發表於 2011-9-10 23:25

好多90度....你用咩排,機箱唔夠大?

好多90度....你用咩排,機箱唔夠大?
leungwaiyin 發表於 2011-9-10 23:35

地方細無得換大机箝,所有排要放箱外。
我大約畫D曲位未必對。

地方細無得換大机箝,所有排要放箱外。
我大約畫D曲位未必對。
cat5354 發表於 2011-9-10 23:44

用咩排?

雖然我都唔係好識..
但一眼望落去...2跟3可以話係冇分別喎..
只是冷排一個是串聯一個是並聯...
雖然說並聯可以減少一點點水阻..但2在走線上比3多了2個3叉..用多了材料..3叉又會有水阻..但實際的流量又會有多大分別? 我都唔知..
但我直覺認為..那一點流量對溫度的影響小之有小....剛剛在大陸論壇看到評論
說流量翻倍,溫度才差那麼4-5度..
所以我覺得3好D..因為用料少D..水道又簡單D
以上純個人意見..不知對錯..有錯請插..

用咩排?
leungwaiyin 發表於 2011-9-10 23:58

240x3

雖然我都唔係好識..
但一眼望落去...2跟3可以話係冇分別喎..
只是冷排一個是串聯一個是並聯...
雖然說並聯 ...
samtch 發表於 2011-9-11 00:09

多謝意見,再收集下先!thx

240x3
cat5354 發表於 2011-9-11 00:18

係咩牌子

係咩牌子
leungwaiyin 發表於 2011-9-11 00:26

5知咩牌,全部2手薄排。

5知咩牌,全部2手薄排。
cat5354 發表於 2011-9-11 00:40

每張顯卡起馬要一個240厚排,360係標準,480就最好,CPU要一個240厚排

你用薄排仲要唔知咩牌子....唔熱就出奇啦