水箱diy

打算定制一個水箱, 水箱的膠片同一般做膠片的店舖有無分別? 有無話一定要用咩膠片呢?

通常用亞加力膠

本身機箱已有240 x 2 (其中一個厚排), 但一行CF就好快就死機..
而設計緊一個水箱 + 480 x 2 裝係機箱下面, 即係將成個機箱升起左,
呢2個480會做一個中央水箱, 如果水溫係預定之內就唔會用呢2個冷排, 當溫度去到第一個溫度開關點,先著第一個480, 如果溫度再升去到第2個溫度開關點就會再開第2個480

本身機箱已有240 x 2 (其中一個厚排), 但一行CF就好快就死機..
而設計緊一個水箱 + 480 x 2 裝係機箱下面,  ...
jerrychan0610 發表於 2012-5-21 17:54

好精密既電腦控制系統呢
可以詳細解釋下還作原理啊

好精密既電腦控制系統呢
可以詳細解釋下還作原理啊
tc3335 發表於 2012-5-21 18:02

唔係咩清密電腦..
只係買幾粒溫度開關, 可以選擇唔同度數的溫度開關, 就可以SET做自動

呢2個480主要針對水箱入面水的溫度去決定是否運行, 並不會直接冷卻任何冷頭。
假設呢2個480能令水溫度下降的話, 咁入冷頭的水也會下降

唔係咩清密電腦..
只係買幾粒溫度開關, 可以選擇唔同度數的溫度開關, 就可以SET做自動

呢2個480主要針對 ...
jerrychan0610 發表於 2012-5-21 18:09

玩咁複雜 點解唔一開始就行晒2個480呢....

簡單少少 , CF 另外獨立行一個 Loop , 靠測温去判定有好多問題 , 第一, 你要識設計電子温測綫路, 要用 st ...
ds9flo 發表於 2012-5-21 20:41

C兄 原來係高人 講中晒D問題

玩咁複雜 點解唔一開始就行晒2個480呢....
melody20541 發表於 2012-5-21 20:40

因為唔打GAME/FULL LOAD時溫度可以接受, 只係一玩GAME就高左好多..所以比佢有條件性使用個480

簡單少少 , CF 另外獨立行一個 Loop , 靠測温去判定有好多問題 , 第一, 你要識設計電子温測綫路, 要用 st ...
ds9flo 發表於 2012-5-21 20:41

而家已經用緊2個LOOP, 一個CPU, 一個VGA
長開之前當然會做好測試先正式用.
個溫度計會放係水度, 所以理論上唔會時開時關, 當水的溫度高到某一個溫到, 就算即係開個480都唔會即時回落..,
可以用另外一面去睇, 當我玩GAME時, 水溫會開始上升, 到達某一個溫度就會開一個480, 如果再升就會開第二個480,
當水溫回落時, 都會先關第二個480, 如果水溫再落先會關第一個480
而家大陸好多溫度開關, 有唔同溫度可以選擇,