水應該入cpu點gpu先ga呢?

240排 + 1pump
i7-2600k + geforce gtx570
水道應該點走?正路係點ga?
pump > cpu > gpu > 排 > 箱 > pump ?

240排 + 1pump
i7-2600k + geforce gtx570
水道應該點走?正路係點ga?
pump > cpu > gpu > 排 > 箱 > pump ? ...
233062306 發表於 2012-7-24 19:16

PUMP>排>CPU>GPU>水箱>PUMP

厚~
其實去邊到先邊到後有咩rule ga?
我睇左好多新手貼都冇麥點提,定係冇rule ga~.~

強國就會泵>CPU>GPU>排>水箱>泵
佢地話泵出的壓力比佐個排就會浪費水壓
因為CPU大多數都係微水道 泵直接去流量大D
但係香港呢邊玩法就係上高師兄玩法
因為去排再去Block會比較涼快
我覺得2种玩法差唔多 視呼你的機箱攞位
來決定你的走法

補充一下你一個240排想推
CPU+GPU 溫度就冇咁好睇
呢2個野最少1個360厚排先夠

補充一下你一個240排想推
CPU+GPU 溫度就冇咁好睇
呢2個野最少1個360厚排先夠 ...
yaocc0456 發表於 2012-7-24 20:17

thz~~
其實我唔洗好高效率,full load唔過80就ok~
之前果set玩死左,e+用緊風冷好唔掂,長期95up
先試試1個240~唔得再加多個120,因為地方唔夠,放唔到360...

咁我排再入block,有冇分cpu先定gpu先係好ga?

跟據 熱傳導循環:(熱交換)
吸熱係低壓區 (蒸發) (CPU/GPU)
散熱係高壓區 (凝結) (冷排)

所以正確次序係:
泵 -> 冷排 -> 水箱 -> CPU/GPU -> 泵
CPU 先還是 GPU 在前, 就要看 邊個蒸發器內 流體阻力較大.

跟據 熱傳導循環:(熱交換)
吸熱係低壓區 (蒸發) (CPU/GPU)
散熱係高壓區 (凝結) (冷排)

所以正確次序係:
...
SunWolf 發表於 2012-7-24 21:36

有D問題喎...

有D問題喎...
melody20541 發表於 2012-7-24 21:45

點解ga?