新手上自組水問題,從採購新機箱至裝水冷,求師兄指導

講一講我依家既情況
物資:
Case: CM N500(想換)
CPU: Intel i7-3770(用緊Antec 1250 v1)
MB: Gigabyte Z77-D3H
Ram: Corsair DDR3-1600 4GB x2
VGA: inno3D GTX660 ichill(用緊antec 920 v1)
Storage: 2x 128GB SSD(M5P & M6S) , 3x 3TB HDD, 1x 5.25" DVD-ROM(想換USB/丟)
PSU: Corsair CX500 v1
Fan: 6x wing12pl, 2xGT1850
Fan controller: 2x 6 channel

我想換機箱再上水,大概有乜機箱易裝自組水同注意,case budget: ~$1000,自組水我無認識,但屋企人係地盤工程師,以前有牌安裝水電,齊工具。

(Sent from HKEPC iPhone app)

N500本身可以裝到1個240同1個120, 但唔知可唔可以同時存在
我自己用690 III, 可以同時裝到2個240同1個120(只限30mm)
呢度D師兄多數用聯力或者corsair箱

熱烈歡迎師兄沈輪毒海

回覆 1# kit132

參照我個"不再硬膠"post,可裝120,240,360排,不需要改箱,但個箱會貴少少

回覆 4# 可愛老坑

其實我係想換過隻大啲既機箱, 順便整埋水冷
地面與書枱既高度係62CM

回覆 5# kit132

try this http://www.coolermaster.com/case/mid-tower-cm690-series/cm693/

upper 240+front 240

回覆 6# 可愛老坑

老坑真係好好人
不過呢張圖係咪打算唔裝HDD
佢剩係得DVD-ROM位
同埋我嫌N500個機箱TOP FAN與MB太近
根本上裝ANTEC 1250都係問題,
只係我用工具切開左成個頂黎裝冷排

回覆  可愛老坑

老坑真係好好人
不過呢張圖係咪打算唔裝HDD
佢剩係得DVD-ROM位
同埋我嫌N500個機箱T ...
kit132 發表於 2014-6-28 20:40

hdd放psu旁邊或5.25位,ssd用雙面膠紙揾位痴就得

fatdumm 發表於 2014-6-28 20:45

below $1000