新手入海求教

小弟想玩水冷。睇過教學文同其他ching既開箱,發問。經過1星期考量,最後得出結論就係唔玩1體水冷。要入地獄就需要有了解如果唔係死左都唔知咩事。入毒海前有幾個問題想問,分析1下自己係適唔適合玩水冷。請ching們幫忙一下。(歡迎毒我lol)

1,小弟玩水冷目的係為左試新野,之前冇玩過。亦係為左想型d靜d。無超低溫度追求,因為唔超頻。想問淘寶預2-3k hkd冷cpu夠?
2, 係咪一定要有水電知識先可以入海?(我睇ching d開箱文,根本跟唔到做緊乜)
3,玩唔玩水都好,都對韓國隻bravo stealth ex機箱有興趣,該箱適合水冷?
4,其實想冷埋gpu。但冇經驗同好似未有岩gtx980的全覆蓋水冷頭係咪唔好搞咁多野比較好?

電腦係新砌未買。預計以下spec
cpu i7 4790
mb asus h97pro
display card nv gtx980
psu antec 750w 80+gold

謝謝ching們

via HKEPC Reader for Android

玩硬定軟先,只冷cpu?,用來佬野定大陸野

冷cpu先。拿手感跟經驗先。
玩軟管用國產貨。都上過淘寶快睇過相關資料。新手易上手應該用3分厚管?

via HKEPC Reader for Android

玩軟管用國產貨。都上過淘寶快睇過相關資料。新手易上手應該用3分厚管?

via HK ...
archihammer 發表於 2014-9-22 16:55

ok啦,pump同cpu冷頭最好用來佬野,因為可以用得番

1.要平可以好平, 之前YO ching就係淘寶買左5百幾蚊野冷cpu同gpu
YO兄既文章 : http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D2

二三千港幣冷cpu既話XSPC d kit 都唔錯
仲有d餘錢可以買其他野,例如整下放水位/買風控(cw611)/用剩下既錢買多個排同full cover block 冷gpu
比你參考下
http://pcwatercool.taobao.com/ca ... B0&catName=XSPC

2.無咩水電知識要學, 我都係睇完d教學, 之後有咩唔明就上離問/google
而家都可以叫做識玩水咖啦
(雖然未玩過, 仲儲錢中)

3.有無官網網址參考下?

4.出左980先幾日,邊有咁快出到full cover block阿? 不過980價錢比780ti低,但效能又好過780ti,實多人買, 所以應該好快會出full cover block

P.S. 樓主同我預計會買既硬件差唔多
i7 4770k
asus z97-k
evga gtx 980
上水之後cpu gpu齊齊超頻

via HK ...
archihammer 發表於 2014-9-22 16:55

四分管靚d wo

四分管靚d wo
derrickleung65 發表於 2014-9-22 17:16

4分麻煩呀嗎

4分麻煩呀嗎
pochaccoandxo 發表於 2014-9-22 17:21

為左好睇d
值得既

但係其實點樣麻煩d, 同上三分喉有咩分別

為左好睇d
值得既

但係其實點樣麻煩d, 同上三分喉有咩分別
derrickleung65 發表於 2014-9-22 17:31

好硬

好硬
pochaccoandxo 發表於 2014-9-22 17:32

又粗又硬, 正