新手被毒記(二)....硬管水冷之AIR 540 (22-10-2014 暫時完成)

HI 各位又係我
正所謂"一入水門深似海"
完成左第一部水冷之後 部機已經用左大半個月
但係當中都仲有D唔滿意既地方
例如PUMP 雖然效能十分好 但係都仲覺得有小小嘈
而個機箱冇側透 為左部機用左咁多時間去拉硬管但係睇唔到 硬係覺得唔係咁開心
8月份既時間係TB買左一堆硬件番加拿大 當中水箱個到店家比錯左我 比左隻98MM高既水箱我...
望落真係太短....
所以就出現左"小"升級既想法

上星期如常上各大網店睇下水冷用品 咁岩見到Phobya Balancer 250 black nickel水箱合我心水
價錢岩 同埋夠高 所以就落左ORDER
同時順便買多幾粒Alphacool既90度Fittings 同埋 Mayhems Dye為今次Project做準備

咁岩下星期一就係加拿大既Thanks Giving Day, 各大電腦商店都推出減價優惠
而咁岩一直都非常中意既CORSAIR AIR 540 白色有特價
咁琴日就買左佢番屋企
而琴日又"咁岩"見到分店有D5可調速版現貨 所以又"咁岩"買埋佢番屋企
所以就出現左呢個Post

其實今次冇比鴨哥毒  不過為左保持隊形 所以用番呢個標題

好啦 開始講番今次Project
今次有多小小要求
除左都係要夠靜之外 另外希望今次拉既硬管可以比較令仔 好睇D
希望可以用比係DEFINE R4更用冷排 (暫時希望240*2 + 120*1 第日要加多隻360)
效能仍然放棄 所以就冇用450S 而改用D5可調速版
同埋 希望今次可以用到至小一粒穿版

呢張係而家係DEFINE R4用緊既水冷

睇番少少物資圖先 其實冇咩改變 同埋好多都未收到貨 所以有D係舊相
舊既物資有:
1. CPU BLOCK

2. GPU BLOCK

3. 冷排

4. 風扇

5. 各樣Fittings

6. 硬管 今次難度係直線上升
因為我得番12條硬管 姐係錯既機會得番好小
如果TOUCH WOOD真係失敗左既 可能就要再升級....

而新既硬件有:
1. 機箱
[img][/img]

2. D5 PUMP

暫時得咁多 等水箱到左就會正式開工 到時可能會為機箱MOD小小野
不過只係暫時既想法 好多野要留番硬件到齊先可以知道行唔行得通
預定今次PROJECT完成既時間會係2014年10月26號之前

13-10-2014 小更新
呢排一直都諗緊部機個主題係點 上左好多網參考左唔同用家既主題
最後決定以黑白藍三色為主
前幾日去左買噴油 為個主機改小小色
1. 將機箱既PCI SLOT板噴成藍色

2. 將機箱風扇既網改成藍色

未改

到改左

第一次噴油 效果都幾滿意

今日如上上網店睇下自己既訂單情況 發覺落左ORDER既90度FITTINGS竟然係UNKNOWN DATE OF DELIVERY
同鴨哥傾左一陣 最後決定CUT單 另外再買過
下次更新應該就係最新張單 收貨既時候 亦都係正式開工既時候

22-10-2014更新
呢個星期一直都係等緊新野送到泥屋企 但係前2日發覺信用卡一直都冇扣數 同埋一直都未見SHIP 所以就覺有問題
原本我之前PAYPAL比唔到錢 因為收唔到錢所以佢地就唔SHIP 但係佢地竟然冇SEND EMAIL通知我 搞到我晒左勁多時間
最後CANCEL左張單 係第2到買左小小配件番泥 分別係FAN CONTROLLER同埋水DYE
琴日落單 今日就已經送到屋企 真係幾驚喜  
拿拿林搞掂埋佢 就開呢個POST
硬管部份其實幾日前已經整好
個人覺得今次有小小進步 令仔左
不過因為自己懶 所以有D管係用番舊既

睇下完成圖啦

FAN CONTROLLER 用落唔錯 但係個KNOB唔係咁易去掌握 好易就太快/太慢

而家打側放 可以睇到入面係點 第日番香港就淘D LED番去

全家福

大家留心既話可以見到前致係冇風扇 就係因為之前CUT單搞到買唔到
而家諗緊番到香港先淘或者再落多次單
水箱同PUMP放左係另外一面 因為睇唔到所以都係比較求其 等買左新水箱再整
暫時既計劃係買多一隻360排同埋3把FAN 咁就應該夠晒壓

有消息我會再更新 多謝收睇

師兄居然唔要透側

How much is it to ship to Canada?

師兄居然唔要透側
Turboaftershave 發表於 2014-10-10 23:40

唔係唔係 只不過係貪玩將左右轉左 個側透係右手面

How much is it to ship to Canada?
keith6945 發表於 2014-10-10 23:45

你講邊樣? 因為有D我係係門市買 而有D係網店買

回覆 5# kkcake

The items from Taobao. I am also considering ordering to US but not sure how much is the charges and how long does it take.

HI 各位又係我
正所謂"一入水門深似海"
完成左第一部水冷之後 部機已經用左大半個月
但係當中都 ...
kkcake 發表於 2014-10-10 23:31

我上次都一樣冇毒過你

回覆  kkcake

The items from Taobao. I am also considering ordering to US but not sure how much is  ...
keith6945 發表於 2014-10-11 00:07

我個陣番左香港買的~ 所以真係唔知
不過我之前睇過代購 價錢都唔平 如果係US既話直接係US既網店買更好 一泥運費平 二泥多D選擇

我上次都一樣冇毒過你
fatdumm 發表於 2014-10-11 00:08

點會冇呢

回覆 8# kkcake

Yeah, that's what I am considering, but fittings in US are so expensive, Taobao 2x RMB each, US 2x USD each XD