買水冷配件前清單,請過目

是甘的,小弟今次真係認真下海,想試下買所有配件回來整,起淘寶到買野
請各位幫幫手看下齊唔齊和平唔平,有沒有做錯

小弟是用CM N500機箱,以想好點裝法,大家都比些意見我
n500 cool system.jpg

Personally I suggest pump > bottom rad > GPU > CPU > top rad > Res. You will not see any difference having the water go from gpu to  cpu or gpu to rad to cpu to rad... I like clean simple routing myself.

Also have all fans on rad pull instead of push, you will thank me later :)

回覆 1# btgirl1231

同我隻箱一樣,冷排頂住頂住,我黎緊換箱先搞水冷

(Sent from HKEPC iPhone app)

樓上師兄,如果泵>顯示卡>120>CPU>240>水箱,這樣不是好一些嗎?
我見好多師兄係泵>顯示卡>CPU>120>240>水箱,這樣做當去到CPU水溫以好高

樓上師兄,如果泵>顯示卡>120>CPU>240>水箱,這樣不是好一些嗎?
我見好多師兄係泵>顯示卡>CPU>120>240>水箱, ...
btgirl1231 發表於 2014-10-22 14:43

顯示卡平均溫度一定高過cpu,建議你泵>u>120>顯示卡>240番泵
仲有就係cm n系箱頂頭用240排多數都會頂,又無得走背線

顯示卡平均溫度一定高過cpu,建議你泵>u>120>顯示卡>240番泵
仲有就係cm n系箱頂頭用240排多數都會頂,又 ...
541023 發表於 2014-10-22 17:06

個機箱上面比2個底板4PIN頭頂住,如果裝要70度裝上去,因為我之前係用一體式所以知道

如果我把水流倒轉有冇問題,我唔想改位置

是甘的,小弟今次真係認真下海,想試下買所有配件回來整,起淘寶到買野
請各位幫幫手看下齊唔齊和平唔平,有沒 ...
btgirl1231 發表於 2014-10-22 14:12

用蒸溜水得喇..................................................

個機箱上面比2個底板4PIN頭頂住,如果裝要70度裝上去,因為我之前係用一體式所以知道

如果我把水流倒 ...
btgirl1231 發表於 2014-10-22 18:33

真心想上水都係建議你換左隻機箱先
全B記都要成2叉野

等收到貨後先試下裝唔裝到入去CM N500,萬一唔得可能換船仔750D,換左最擔心間房唔夠位

呢個箱唔建議你用120
N500本身好細, 裝120其實好勉強, 裝到大多數會頂牛或者頂HDD架, 240都夠做啦, 唔夠就換箱裝多個120