[02 Apr 2015]新年前手痕痕要出水之 - 我又要搬新屋(新手帖)

Last updated : 02/04/2015
更新內容 :
五樓加左小小物品簡介

#1 - 序、小小簡介、Update情況
#2 - Build Log
#3 - 留白
#4 - 留白
#5 - 工具+裝備小簡介

序 :
經過幾年既誠懇工作,終於儲夠錢換電腦啦,亦因年紀大啦對OC既熱衷退去不少,
所以我有X系chipset退去Z系Chipset啦。另外由於心癮問題部份既水冷件都同時更換啦。
機箱方面亦因之前改造技術不良既關系已成危樓啦,仲有用既野小左,所以決定今次換返個細箱
800D再見~ 接任既係.........
今次真係新年前既放血計劃啊。
P.S. 希望d利士錢可以幫補返少許....

請各位師兄多多指教,俾d意見我
大家討論討論~感謝
新手們歡迎PM/留言大家研究研究

之前既作品 - Corsair 800D
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Plan
硬件方面由於只有1MB、1CPU同1GPU要水冷,再加上現今硬件既發熱量比以前小
所以今次估計用1個240同1個360 rad已經夠做,不過為左型,應該會加多隻厚360 Rad......
近期硬管開始大行其道,我都忍唔住想玩啊,再得知TB賣既管平好多,
咁我就更放心大量入貨練習啦。
暫定 240 For CPU +MB,360 For GPU

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Base Specs :
- Asus ROG Maximus VII Formula @ Intel® Core™ i7-4790K Processor
- Kingston  HyperX® Beast 2x8GB - DDR3 2400MHz CL11
- Enermax Platimax 1500w 80+ Platinum
- Gigabyte GeForce GTX 980 G1 GAMING - 4GD
- SSD : Plextor M6S 256GB
- WD Black Desktop Hard Drive : 1TB x 1
- WD Re Desktop Hard Drive : 3TB x 1
- Caselabs Mercury S8

Watercooling Equipment :
Pump:          Koolance PMP-450s x 2 with EK Dual D5 top
                         Koolance Dual 24V Pump Controller
Radiator:     Hwlabs BlackIce SR-1 360 x 1
                         Alphacool NexXxoS XT45 Full Copper 240 x 1
CPU Block:  EKWB EK-Supremacy EVO - Nickel (Original CSQ)
GPU Block :    EKWB EK-FC980 GTX WF3 - Nickel GPU block
Fitting:         Bitspower G1/4" Deep Blood Red Enhance Multi-Link For OD 16MM
                         Bitspower G1/4" Deep Blood Red Rotary 90 Degree ID G1/4" Adapter
Reservoir:       Koolance 60mm OD Cylindrical reservoir with 120mm body
Tubing:        Barrow 12mm ID x 16mm OD Acrylic Tubing
Coolant:      Mayhems Pastel Ice White Concentrate - 250ml
Fans :              Servo Gentle Typhoon 1850RPM (AP-15)

E套X58件不知不覺已經用左四年幾啦,真係回晒本啦。
水冷件都用左2年多啦,開始有小小氧化,一次過換晒吧
黎幾張遺照先......

e個係Koolance第三代快拆,係某位大師兄教我用黎整放水位既

就咁拆開就斷左水路啦,只係會有小小水尾滴出黎

一共買2對,一對上機,另一對放水時各自各插返去相度既插頭就可以放水啦

拆左大半日,加吸下塵已經無咩精力去洗野啦,
所以留左係第二日先做清潔

真係好多謝以前各毒梟既教導,唔係真係唔知點入手洗水冷野啊

經過一輪洗洗刷刷,最後都幫個機箱洗埋,
雖然已經無人再要你啦,但都想您乾乾淨淨咁走

最後就砌部新電腦試下機先,玩水冷最忌就係上左水先知有野壞架啦
我部碎料就唔獻醜啦,無留開箱大合照,補張組合相就算啦

不幸啊,黑開真係有條路呢~~~~~~~
1. 朋友因私事未能如期回港,機箱都跟住一齊延期返
2. 唔記得左大陸新年假早開始過身地,全部訂既野都被困集運公司
     要2月尾先開返,咁者係3月先開得工.....
3. 今日發現,咩情況啊!!!??咁既氣溫,原裝散熱唔係咁水啊!?
    我頻都未超囉@0@

初步想包線圖^^a

一返到屋企見到有2箱野係房,成個人立刻精神晒啊!!!
望穿秋水,幾經辛苦,一度廷期既機箱終於到啦,
咁我就可以開始計劃下,睇下仲有咩要補給啦

今朝一起身就急不及待去開箱啦,先換左個Mon先~~
唔知係咪幼邊既關系呢,點解同之前個Mon好似無大過既^^''

砌機就砌得多啦,砌箱都係第一次,
用在2個鐘就搞好and上埋機啦,比想象中簡單
Caselabs既造功真係唔錯,有一種好"實淨"既感覺

難得係開外國買野,順便買埋e隻Demcifilter試一試佢既功力先~

用磁石呢~方便拆出黎清洗啊~
官方d size好fit位呢~讚^^b

成功問某個朋友借到個小玩意黎玩下,估唔到Barrow現在已經造到咁高質素,
雖然佢只係抄人野,但都真係造得好足呢,e個國產牌子真係小玩家既恩物啊
P.S. 實物原來都幾大舊,都幾重手都實正下,(膠管為40cm長)

部件大部份到齊啦,最近有d攰唔得閒執住,除EK料同水冷液係外國買外,
其他都係Taobao買返來既.....

今日搞搞其中一樣最沉悶既工作,包左部分風扇既網.......
(原來記錯左黑色網得返好少,所以其中一把用左其他色)
Caselabs e個Drop-in設計真係唔錯,可以輕輕鬆鬆咁上排
唔使下下都要將個機箱搬來搬去,又唔怕個排係箱裡要裝裝拆拆出出入入咁整花晒

上左d風扇同2個冷排睇睇d螺絲既情況先,事因原來ACool冷排用M3螺絲,仲要e個箱比較厚料
存貨既M3x30mm全部都唔啱用,要專登出去配,但30mm再上就只有35mm,所以試試會唔會插fin

機箱個頂排位中間已經留左2個位俾線走逝去箱裡面,就咁睇機頂立刻簡潔晒

留位2

留位3

工具+裝備小簡介

1. CaseLabs Mercury S8 ATX Case
    專程拜托留學既朋友從San Francisco運返黎。絕少有既灰色機箱,全鋁全人手裝配全過程USA生產
    除住年齡增長同對電腦熱情退卻,再加上現時硬件熱量越來越少,e個應該係封頂機箱啦(要搬細屋除外)

2. Alphacool NexXxoS UT60 Full Copper 360mm & XT45 Full Copper 240mm
    e個牌子既冷排應該對大家都唔陌生啦,係水區好多師兄都話性價比最好既冷排啦,新手老手都啱用
    係淘Bo就買多,而且又易搵到,真係對剛中毒既朋友慳到唔少錢

不過佢現在轉左個排既logo設計,真係扣左小小分呢(上舊下新)

3. Mayhems Concentrate Pastel Coolant - Ice White
    其中一隻出名既水冷液牌子。e個牌子既成名作就係當年叱咤一時既"星河水"
    現在通常都會買濃縮版,主要都係慳返運費,用時只要去超市買幾樽蒸餾水加返入去就用得啦

4. Koolance + EKWB 水冷頭和其他主要部件
    Koolance e個係我最初接觸既水冷牌子,佢既部件出名實際而不華質量好好。
    e個牌子亦係首間開發QDC既
    EKWB係咁多隻外國牌子裡面價錢算最適合新入門人士,佢地牌子比較有樣d(質量都好好)
    最出名就係佢地個CSQ design(波波design)

5. Barrow 16mmOD/12mmID PVC喉 + Barrow 屈喉板 + 高溫用防摺膠條,熱風槍
    Barrow係國內近年彈起既水冷配件牌子,主要係以"參考"台灣Bitspower fitting並生產廉價版本而起家
    外國人都話佢地有7~8成Bitspower既質量但只要3分1既價錢就買到,係超抵玩之選
    其他野全部都係淘寶貨。熱風槍可以唔使買都得,有師兄係用明火煮食爐都做到

6.  不同既size既電線 + 蛇網/皮,熱縮膠 + 接頭
      全部都係購自淘寶,主要用黎製作廷長線or重造一組Modular線黎方便走線/執線用
      (16/18AWG-主要硬件既線,24AWG-Fans)
      蛇網/皮係純粹好睇only.....以前會因為怕機箱d邊位磨斷線而用,但現在機箱既finishing都造得好好啦

7. ModMyToys & Swiftech Power Distribution PCB(Fans Hub)
    e類產品算係其中一樣都幾方便水冷玩家用黎將6~8把風扇集合於一點去攞電/控制既小玩意
    當然用FansControl or 一分N既廷長線都做到同樣效果,
    但對於我e類唔玩控制直接由大4Pin頭攞電既用家就好方便啦

8. Bitspower Fittings + Monsoon 0.999 Fine Silver Bullet + 其他散件
     Bitspower台灣品牌大陸生產,非常有質量同外表既產品,獲外國人士極力好評既牌子,#
     不過價錢真係有d貴,但佢算係香港區最易買到同最快收到既Fitting/WaterBlock
     Monsoon Silver Bullet 主要用黎加入水冷系統水路中防止藻類生長既產品

E套X58件不知不覺已經用左四年幾啦,真係回晒本啦。
水冷件都用左2年多啦,開始有小小氧化,一次 ...
tc3335 發表於 2015-1-25 23:36

加油呀 C兄 快D整好等我學下野

回覆 2# tc3335

支持師兄歸位

多謝師父撐場......
我之前壞左部電話無晒您地d聯絡啊
幾無助啊
回覆  tc3335

支持師兄歸位
可愛老坑 發表於 26/1/2015 12:57

師兄多多指教就真~
加油呀 C兄 快D整好等我學下野