水箱有青台?? need help ><

我個水箱水同空氣中間好似有青台?? 但績住係水箱邊好難抺走??綠綠地色又有d係啡色究竟系咩來?? 跟住水箱水入面又有d飄飄下野痴住係邊位......  what can i do ??  thanks all ching

我個水箱水同空氣中間好似有青台?? 但績住係水箱邊好難抺走??綠綠地色又有d係啡色究竟系咩來?? 跟住水箱水 ...
benny8888 發表於 2015-3-29 11:49

try an alcohol

try an alcohol
hugkitss 發表於 2015-3-29 12:17

洗吾洗成套loop拆出來洗洗??

你用水喉水來開冷却液? 一般來講. 冷却液都唔會生到青苔/藻類. 除非你開到好稀又用水喉水. 一生青苔就要成套清洗消毒. 唔係好快有生過. 其實會唔會係冷却液尐顏料還是你個水冷又玩銅+鋁??

要!唔係點拆出黎洗呢?

只係洗水箱唔得,其他位都會有青苔,唔全部洗遲啲都係會生翻出黎

落醋或漂白水洗, 先係濃D, 之後慢慢開稀
以後就算落蒸餾水都記得落返一兩滴抗生素

你用水喉水來開冷却液? 一般來講. 冷却液都唔會生到青苔/藻類. 除非你開到好稀又用水喉水. 一生青苔就要成 ...
MirageKnight 發表於 2015-3-29 15:47

我用蒸留水加銀子彈ar,, 無鋁呀 (alphacool ut60 360mm + ek nickel cpu + ek nickel gpu)

要!唔係點拆出黎洗呢?

只係洗水箱唔得,其他位都會有青苔,唔全部洗遲啲都係會生翻出黎 ...
hugkitss 發表於 2015-3-29 15:49

waaaa.... so trouble ><

落醋或漂白水洗, 先係濃D, 之後慢慢開稀
以後就算落蒸餾水都記得落返一兩滴抗生素 ...
唐賓南紀念中學 發表於 2015-3-29 16:51

我有用銀子彈架 >< 落醋或漂白水洗吾怕傷到d block 同排??

我有用銀子彈架 >< 落醋或漂白水洗吾怕傷到d block 同排??
benny8888 發表於 2015-3-29 09:41 PM

你唔係成支白醋倒入去洗一晚, 50/50的水醋比例應該唔會有事, 但醋的確會蝕鎳蝕銅
漂白水唔會有蝕銅的問題, 但會浸耐左會老化膠圈(浸兩星期到一個月, 死硬), 所以浸完記得洗乾淨