新手一體水想升ek水多問

小弟机箱係lian li Q36 正到處收集資料及硏究時見mobile 網有大大此机箱做了水冷系統想作參考但我冇果邊ac問唔到詳情
所以想問大大幚忙睇吓有冇估錯佢啲部件
http://www.mobile01.com/topicdet ... t=3264217&p=113

EK-FB ASUS M6I - Nickel
EK-FC970 GTX - Nickel
EK-CoolStream PE 120
EK-XRES 140 D5 Vario (incl. pump)
EK-Multioption RES X2 - 100 Basic

我睇唔到係邊隻fittings和用咗幾多個
喉若用返軟喉可以點做?
若購買時有冇咩野要特別注意

大感謝

你預1件野基本要用兩個FITTING 就對了
全部只用1個120排?估計頂唔住
買FITTING買軟喉用的就可以了

fittings只要你諗好要用咩size既軟喉,再去簡你想要牌子買"Hose fittings"/"Hose Compression fitting"(通常都係咁叫)就得啦,以EK為例就買
http://www.ekwb.com/shop/accesso ... ssion-fittings.html
唔好買錯HDC fitting......

要注意既係軟喉既粗幼同係厚定薄喉

你預1件野基本要用兩個FITTING 就對了
全部只用1個120排?估計頂唔住
買FITTING買軟喉用的就可以了 ...
acer9999 發表於 2015-3-31 11:28

因個個机箱细要改裝頂版或外置先可選大排
水冷果然係一項大工程

fittings只要你諗好要用咩size既軟喉,再去簡你想要牌子買"Hose fittings"/"Hose Compression fitting"(通 ...
tc3335 發表於 2015-3-31 11:52

多謝師兄解釋
咁多水冷部件我最擔心就係買錯fitting

另想問吓有冇大大有用開台灣水冷品質如何?(末入坑前只係識tt水冷)
bitspower是否係台灣品牌??
因我有位老友常出入台灣若品質好叫佢幫手帶水冷補品
(其實香港好似冇咩地方賣部件選擇又少要好唔方便)

另想問吓有冇大大有用開台灣水冷品質如何?(末入坑前只係識tt水冷)
bitspower是否係台灣品牌??
因我有位老友 ...
bbsnake 發表於 2015-3-31 21:53

1/ 淘寶
2/ performance pcs

回覆 6# bbsnake

Bitspower係一個好好嘅fitting牌子黎咖,如果有朋友可以幫你係台灣人買,咁就最好啦。。。
本人意見係會簡bitspower 多過ek嘅fitting

香港市場細同玩自組水冷嘅師兄更小,再加上本身成本又高又花費工夫同時間
所以應該無咩人會入貨黎賣啦。大部分嘅玩家應該都好似我咁直接去外國網買啦,
選擇又多,貨源又足,係運費嗰part真係可怕,同退貨麻煩同無得先睇後買
所以係香港玩得自組嘅師兄都應該係好有心機同耐性先得