關於玩自組水的風道??

好多時見CHING分享都係前+頂裝哂冷排,好似無位入風咁
小弟聽講過出風多過入風係負壓,機箱會容易積灰塵
唔知咁多位ching係點樣解決入塵問題呢

風入箱係正壓,風出箱係負壓
負壓大會令邊位,夾口位有塵積
多數人都係箱前入風,箱頂同後面出風

via HKEPC Reader for Android

我隻箱前入,頂同後出
一把200兩把120入,3把120出,入風位有塵網每兩個月拆出黎掃一次,so far so good

風入箱係正壓,風出箱係負壓
負壓大會令邊位,夾口位有塵積
多數人都係箱前入風,箱頂同後面出風

via HKEP ...
唐賓南紀念中學 發表於 2015-4-26 21:53

咁如果玩水冷,係咪即係前面冷排入風,機頂冷排出風?

咁如果玩水冷,係咪即係前面冷排入風,機頂冷排出風?
hoho97 發表於 2015-4-26 21:59

定係前面根本不需要冷排,直接入風??

btw, 顯卡+CPU,應該起碼都要兩個240冷排才夠力吧?

回覆  hoho97

可以後面入風,機頂冷排同前冷排出風.
我都覆過其他Ching 好多次,唔超嘅話一個240 排夠 ...
DirtyBear 發表於 2015-4-26 22:35

THX CHING
黎緊想買隻H440返黎上水(我知呢隻麻麻地,不過無計我最高只放得落51CM的箱

後裝140薄排、頂裝240薄排,前面3*12CM IN
兩個RAD既風扇KEEP 900轉, 前面KEEP 1000轉*3保持入風量>出風量行正壓

水路就係泵箱>DISPLAY>140 RAD>CPU>240RAD>溫度計>泵箱

唔知ching點睇呢個setting???

定係前面根本不需要冷排,直接入風??

btw, 顯卡+CPU,應該起碼都要兩個240冷排才夠力吧? ...
hoho97 發表於 2015-4-26 10:01 PM

睇你個箱同個人需要啦
箱大,邊度放冷排,邊度出入風都任得你安排,你想的話可以頂同後面入風,前面下面出風都得
基本上1個120足夠壓下一個元件(前題係唔超,同埋非LGA2011, fx9570呢d熱情cpu)
240夠壓下cpu同gpu啦,怕唔夠就用45mm甚至60 80mm排,夠位可以裝多個240,甚至360

THX CHING
黎緊想買隻H440返黎上水(我知呢隻麻麻地,不過無計我最高只放得落51CM的箱

後裝140薄排、頂裝 ...
hoho97 發表於 2015-4-26 10:52 PM

Corsair 450d唔錯的,前或下放240, 頂可以放360,又有5.25位可以放風控,bd drive,係塵網雞d外,係個好好的水冷箱