水溫正常來講應該係幾度?

小弟自己淘寶整左套水冷
比張垃圾6950用,效果唔錯,唔過50度
但係我發覺水溫一高,大概38~40度到隻泵會開始嘈,
有d dede聲,都幾大聲下.
水溫頂點大概都係40度左右
我想問下各位c兄呢個水溫係咪太高?
我e+用緊1個120排,仲有個240未用,係咪應該加埋落去?
定係應該換左個泵佢

30-40度幾好,
我閒置38, 打機46度, 兩隻240壓4930K同780
dede聲? 電流聲? 你用咩泵?

30-40度幾好,
dede聲? 電流聲? 你用咩泵? ...
唐賓南紀念中學 發表於 2015-6-5 09:33

係好似有d野卡左係入面咁,但係我已經洗左幾次確認入面冇野
我用淘寶幾十蚊既泵,型號係sc-300T.
淨係溫度高先會有,都幾嘈下,會唔會關冷縮熱脹事?

未放氣泡????
DirtyBear 發表於 2015-6-5 10:19

泡我認為基本上已經放曬,都run左大概一個禮拜.
前幾日係低溫都嘈,呢幾日就溫度高先嘈

係好似有d野卡左係入面咁,但係我已經洗左幾次確認入面冇野
我用淘寶幾十蚊既泵,型號係sc-300T.
淨係溫度 ...
asqweqwe 發表於 2015-6-5 12:12 PM

個泵係手動定自動調速?   
手動就加快轉速睇吓有冇怪聲, 可以轉軸有問題, 撞牆

個泵係手動定自動調速?   
手動就加快轉速睇吓有冇怪聲, 可以轉軸有問題, 撞牆 ...
唐賓南紀念中學 發表於 2015-6-5 12:50

好似冇得調速,得一個速度...
係咪因該換泵?

好似冇得調速,得一個速度...
係咪因該換泵?
asqweqwe 發表於 2015-6-5 01:01 PM

睇怕都係要寄返去, 東遠D舊泵好多問題, 新泵好好多(我同我分身都用緊東遠泵, 我用P60, 佢用SC600, 好滿意)
拍條片黎聽吓聲

睇怕都係要寄返去, 東遠D舊泵好多問題, 新泵好好多(我同我分身都用緊東遠泵, 我用P60, 佢用SC600, 好滿意 ...
唐賓南紀念中學 發表於 2015-6-5 13:58

我已經拆左落來
我之前用過sc600,係唔錯,因為廢事再買個水箱所以先買呢款,
我都係淘翻個sc600算

回覆 1# asqweqwe

水溫不應超過70攝氏度.

30-40度幾好,
dede聲? 電流聲? 你用咩泵? ...
唐賓南紀念中學 發表於 2015-6-5 09:33

240風扇 雙風扇吸+吹 效果會唔會好d