水冷配機箱風扇問題

岩岩新砌左部機, 玩一體水冷(h100i gtx)
但發覺比起風冷, 機箱既熱應該唔係來自cpu, 而係去左gpu到?
因為cpu既熱已經帶左去個冷排到, 咁我用機箱風扇散熱唔係應該用黎幫張display 散熱?

但問題又黎啦, 現時d software/bios都係睇cpu溫度去控制風扇
我都唔可以set到d 機箱風扇睇gpu黎控風速

新手第一次上水唔係好識做呢d tuning, 有冇巴打可以教教?

題外話: 本身買左隻110i gt, 點知個死人機箱上唔到
係+刀買, 班友仲話上到, 點知上唔到, 又要走番去換做100i gtx...激死

機箱係phantom 240, 班sell屎係到推介, 早知唔買呢隻箱, 寧可用番110i gt

題外話: 本身買左隻110i gt, 點知個死人機箱上唔到
係+刀買, 班友仲話上到, 點知上唔到, 又要走番去換做100i gtx...激死

機箱係phantom 240, 班sell屎係到推介, 早知唔買呢隻箱, 寧可用番110i gt
bbqaaq 發表於 2015-6-29 22:35

睇落Phantom 240頂位應該上到H110i GT
安裝過程要將機頂殼打開 水冷排裝金屬箱架外面 而風扇就裝金屬箱架裡面 再安返機頂殼
Phantom 240機頂支援120mm x 2 or 140mm x 2

睇落Phantom 240頂位應該上到H110i GT
安裝過程要將機頂殼打開 水冷排裝金屬箱架外面 而風扇就裝金屬箱架 ...
Tooya 發表於 2015-6-29 22:49

其實係d 螺絲位唔對, 差幾個mm, 所以都冇怪哂班sells, 佢地都唔知....
真係要裝除非自己係機箱開大d 個窿啦

冇巴打有呢個問題...?

冇巴打有呢個問題...?
bbqaaq 發表於 2015-6-30 13:08

因為依家好多水冷機箱既上冷排螺絲位係一條條既長坑位
唔係以前既圓洞螺絲位
我本身以為Phantom 240會用呢個設計
因為我本身用緊Phantom 530都係長坑位設計
所以呢種問題依家已經好少有

因為依家好多水冷機箱既上冷排螺絲位係一條條既長坑位
唔係以前既圓洞螺絲位
我本身以為Phantom 240會用 ...
Tooya 發表於 2015-7-1 02:35

所以自己買完都有d 覺得好似買240有d 傻仔左...
寧可買410/你果隻530

唔好意思啊, 其實呢個係題外話黎, 我係比較想解決#1 果個問題
#2 唔小心帶左遊花園...

即係
"現時d software/bios都係睇cpu溫度去控制風扇
我都唔可以set到d 機箱風扇睇gpu黎控風速"
會唔會有方法可以令到機箱風扇睇gpu 控制風速? (軟件/風速控制器)
呢幾日google 左好耐都冇一個最完美既答案...

唔好意思啊, 其實呢個係題外話黎, 我係比較想解決#1 果個問題
#2 唔小心帶左遊花園...

即係
...
bbqaaq 發表於 2015-7-1 02:38

我知你講咩了
你可以用有溫感既機箱風扇控速器
將所有溫感線貼晒落張顯卡度
然後係控速器set設定
之後機箱風扇就會跟住顯卡溫度去變速