[測試] Corsair Link 用乜野方法調節4pin風扇速度?Wing12 PL可以用嗎?

固然: 3pin既風扇, Corsair Link可以調節速度,
=>咁證明佢會用變電壓既方法去調節3pin風扇

咁4pin既風扇呢?用PWM既方式定都係用變電壓既方式?

如果用變電壓既方式, 咁Wing12PL睇泥唔可以用, 因為A sir講過, Wing12PL有LED, 電壓太低會令到佢LED 燒...

3pin同4pin(PWM)都同樣用電壓來調整轉速,分別在於,PWM可以根據溫度,自動調整轉速

M的意思係monitoring

回覆 2# takayo72

PWM全名係 Pulse-width modulation先啱.加上PWM唔係用電壓來調整轉速,改變導通時間,係以斷電和通電的方式供給電壓,比如有時提供12V,有時提供0V的模式來改變風扇電壓導通狀況,再依據導通時間的長度及週期性來控制風扇強度,如:10%~90%不同的時間週期便可改變風扇轉速的強度,此為脈衝寬度調變(PWM)。

回覆  takayo72

PWM全名係 Pulse-width modulation先啱.加上PWM唔係用電壓來調整轉速,改變導通時間, ...
k77150 發表於 2015-8-21 15:08

我已清楚PWM的運作原理了
一般PWM都係12V電壓配以唔同既duty cycle以達到唔同風速樣我好清楚

但我驚WING 12 PL (4pin風扇) 比corsair link控制時都係用同控制3pin風扇同一個方法(調節電壓, 會低過12V), 所以先係度確認下~

我已清楚PWM的運作原理了
一般PWM都係12V電壓配以唔同既duty cycle以達到唔同風速樣我好清楚

但我驚WIN ...
邪惡的化身 發表於 21/8/2015 15:18

我明你講乜
我上網搵過…應該係PWM control黎
如果你都係驚既,可以插隻non-pwm風扇上去
插隻voltage control風扇去PWM control頭度係會只行full speed(因為PWM頭個voltrage control針係長行12V的)

我明你講乜
我上網搵過…應該係PWM control黎
如果你都係驚既,可以插隻non-pwm風扇上去
插隻voltage con ...
柏斯 發表於 2015-8-21 16:38

咁即係corsair link會識得辦認個風扇係3pin定係4 pin, 從而作出唔同既週節方法?

咁即係corsair link會識得辦認個風扇係3pin定係4 pin, 從而作出唔同既週節方法? ...
邪惡的化身 發表於 21/8/2015 16:41

邊度會咁聰明丫
同時做到voltage control同PWM control既circuit唔係易搞
再上又唔係好有用

不過實際上3pin風扇插落pwm頭係用到,只係冇speed control
相反pwm風扇落3-pin頭就應該唔得,因為pwm speed control pin冇插收唔到signal

邊度會咁聰明丫
同時做到voltage control同PWM control既circuit唔係易搞
再上又唔係好有用

不過實際上3 ...
柏斯 發表於 2015-8-21 17:01

今日我試左將個12wing pl插落去了
結果係個LED既光度唔會因為風速唔同而改變, 證明當4pin風扇插上去時, corsair link係用pwm既方法調節