關於一體式水冷

想問一下一體式水冷係安裝時係咪都要技巧?
例如 h100i 咁
一定要冷排高過cpu位(水揼?)
如果唔係個揼會難扯水會易壞?

重有冇其他野要注意? thx~

其實無話一定, 只係冷排如果出風最好就係機箱上或後面
咁通常都會高過CPU位

其實無話一定, 只係冷排如果出風最好就係機箱上或後面
咁通常都會高過CPU位 ...
chriskbchan 發表於 2015-10-9 16:54

因為咁啱可能個機箱無位要放向下
但有人講過話水揼咁會好易死所以怕怕呢但又要買過新機箱......

因為咁啱可能個機箱無位要放向下
但有人講過話水揼咁會好易死所以怕怕呢但又要買過新機箱...... ...
fai3600 發表於 2015-10-10 09:06

會唔會易壞啲就唔知
    但熱氣向上升,放下面啲熱風又上番去,水冷效能大大下降
    見議換過個箱

會唔會易壞啲就唔知
    但熱氣向上升,放下面啲熱風又上番去,水冷效能大大下降
    見議換過個箱 ...
chriskbchan 發表於 2015-10-10 14:02

謝呢~師兄~
唔知有冇相關各水冷啱用的機箱LIST呢?

List就無喇,你不如去機箱果版睇吓介紹。

List就無喇,你不如去機箱果版睇吓介紹。
chriskbchan 發表於 2015-10-12 19:54

THX~~

想問一下一體式水冷係安裝時係咪都要技巧?
例如 h100i 咁
一定要冷排高過cpu位(水揼?)
如果唔係個揼會難扯 ...
fai3600 發表於 2015-10-9 15:40

一般都喺免得個泵負壓吸水損耗大, 但我試過用半年 CM 120V 排喺下面都冇事
風向最好熱風向外, 機內溫度會好啲
注意返機箱啱唔啱位, 頂唔頂嘢, 喉夠唔夠長等等

一般都喺免得個泵負壓吸水損耗大, 但我試過用半年 CM 120V 排喺下面都冇事
風向最好熱風向外, 機內 ...
fanchiuho 發表於 2015-10-12 23:56

因為佢連埋風扇厚..........
佢會頂電感HS 同RAM HS..............放上真係好難..........