[開箱] [ 新年水為財之 Corsair H80i V2 ]

之前隻機箱撞爆左隻腳,搞到隻牛幾慶下,親新年到將隻舊機箱換鬼埋佢,今次換得機箱索性裝埋隻新水冷上去,廢時夏天拆多獲

▲ 包裝盒正面 ▲

同第一代一樣都係5年保養

▲ 水冷主體同埋其他配件都塞到滿一滿 ▲

▲ 配件一覽 ▲

左邊黑色個塊係用來擺背板,最右銀色個塊係比AMD 用的既扣具

▲ 12CM加厚水冷排連接CPU BLOCK 以及水冷泵,同時一條3PIN 係用來供電比個泵用,而有條一開二既4PIN插係用來供電比兩把風扇 ▲

今代個設計做得好左,上一代條一開二既線好易蚊爛,今代索性接好左,小左機會蚊爛,試過只係蚊到條線出來,但個頭依加係水冷頭個度

▲ 水冷泵連CPU BLOCK,銅底散熱,出廠時廠商已塗上散熱膏 ▲

▲ 呢一代corsair link 個usb接口轉左擺位,相對第一代係左側算係易插左,隻手塞落去蚊插都方便左,無咁逼 ▲

▲ 安裝過程 ▲

將風扇較好位,而風向係吹出,跟手上埋4條螺絲,咁就可以將個水冷排固定好,但唔好咁快上埋右側既風扇,因為比較佔位置,之後仲要插埋水冷泵既3pin 插

將塊黑色背板放係底版後面,115x 既底版只需將4隻角既活塞向內推就可以

▲ 如果係115x既話搵4條兩邊長度差唔多既支柱,係cpu附近擰緊佢就可以 ▲

▲ 跟手擺4粒手擰放上4條支柱上面,方向係對角咁將佢擰緊

▲ 唔洗15分鐘就將一套一體水裝好左 ▲

▲ LED ▲

▲ Corsair Link 下載連結 ▲
Click Here

▲ 開左Corsair link 之後可以監測 cpu,底版溫度,風扇同埋水冷泵既轉速 ▲

行緊quiet mode 最低溫係21度,最高溫係44度左右,

總結:

1) 今代係設計上有一個大改進,風扇插頭由以往極難插同極難蚊改到做無咁易蚊爛

2) 唔洗再用sata接口來供電,以前係唔知點插同埋比佢呃左個sata頭,依加可以 free番出來

3) 上代可以一個水冷頭接兩條 一開二既線,今代就預設跟左一條一開二,變相係插得兩把風扇

4) 扣具簡化左,小左安裝步驟

死圖

photo or

只係有時load唔到圖

死圖
sdxlshum 發表於 2016-2-12 19:24

可能咁岩個up圖空間掛左,依加load到啊

只係有時load唔到圖
EyeOfMagic 發表於 2016-2-12 20:28

呢刻見到有圖,btw thx

知唔知同以前隻H80I GT 有咩分別?
好似一模一樣

知唔知同以前隻H80I GT 有咩分別?
好似一模一樣
l0001 發表於 2016-2-13 02:18

我都想知

有冇師兄知 H80I GT & H80I V2 有咩分別 ?