第一次上自組水,有好多野想請教ching們:adore:

第一次上自組水
有好多野想請教ching們
先講下config

底板:ASUS X99-E WS
VGA: MSI GTX 980 GAMING 4G(日後可能SLI)
機箱: Corsair 750D Airflow

暫定打算:
CPU+MB頭: LIQUID EXTASY Wasserkühler NL-NSB Asus X99 E WS - Fullcopper
VGA頭: Bitspower VG-NGTX980MG VGA Block Acrylic Top With Stainless Panel (Clear) + EK-FC980 GTX TF5 Backplate
前置240radiator: Alphacool NexXxoS XT45 Full Copper X-Flow 240mm
底置240radiator: XSPC EX240 Multiport Series Copper Dual-Fan Radiator
頂置360radiator: EK-CoolStream PE 360 (Triple)
PUMP: EK D5 PWM + BP TOP
水樽:EK-RES X3 150 Reservoir
Radiator fan: Nidec SERVO Gentle Typhoon GT2150 PWM(頂) + WING14(前) + WING12(底)
Case fan: WING14(後)
會用EK PETG管 + EK/BP fitting

1.已經plan好左點樣擺,想好似依張圖咁:

我係參考依位人兄既做法:

但係水道唔知點樣走法
上網睇教學話最好係1. pump->排->cpu->排->vga->咁樣
但我見有d人既相係2. pump->vga->排->cpu類似咁
其實有冇所謂?因為D人話水經過pump會熱左
雖然我覺得1好似好d但係水道走法有d麻煩
我覺得最順路既做法係pump->前240排->下240排->(ssd->)vga->頂360排->cpu->pump
到底點先最好?

2. 風扇抽入抽出既方法?
睇Forum d ching話好就係用盡可能由外面抽入冷風令個排可以降到最多既溫度
至於抽到入機箱內既熱風就交比後置Fan抽出去
但依家既情況我得一隻後置14cm Fan,(唔計火牛係7入1出)
靠氣壓將D熱風由750D後面D窿窿啦啦迫走得唔得呢?
唔得既話我諗住將Bottom隻240由抽入改做抽出又ok唔ok呢??
本來我係打算改360抽出,但難得top咁大個位又上到dust filter唔想哂左佢...
入塵方面我唔擔心因為打算買DEMCiflex~

3.然後就是選pump的問題
Swiftech MCP35X2 跟 EK-XTOP Dual DDC 3.2 PWM
有沒有ching知道那隻比較好?(在性能方面,據說DDC的TOP會影響?)
還有,如果想水樽跟TOP直連的話是不是要買這個fitting?BP Male to Male Rotary Adapter
另外,他們PWM的意思是指能透過PWM看到轉速還是可以透過底板控制轉速?
因為網上看到很多人買了PWM的pump都中伏了不能控速...

4.水冷液用邊隻好?我perfer買濃縮自己開
另外我見其他post話要買粒銀彈用黎殺菌?其實係唔係必需?因為我唔係見好多ching有用....

5.萬一如果壞野(eg. Display)要換/又或者上好哂機先發現唔著咁點放水?
我見人地會加個好似水龍頭(?)係係樽底,
但係水勢問題低過水樽既水(例如底置冷排)D水咪流唔到出黎?
要好似依張圖咁將個水龍頭(?)裝係底?

同埋聽講唔好比個pump冇水空轉,會傷,咁到底點抽哂D水出黎?
係咪所有pump都唔好空轉?

第一次上水想問清楚,揀岩心水免得後悔所以問題比較多,希望ching們指教一下

1.1和2分別不大
2.可以
3.水樽跟TOP直連有一體賣,不用分開兩頭買
   pump用D5比較好
    PWM是可以用底板控制轉速
5.水龍頭裝係底最好

1.1和2分別不大
2.可以
3.水樽跟TOP直連有一體賣,不用分開兩頭買
   pump用D5比較好
    PWM是可以用底板控 ...
NG 發表於 2016-4-12 05:52 PM

可唔可以解釋下我依個plan點解用D5好 D?
D5 for大流量?
DDC fro 高水阻?
我個plan咁多野又算唔算高水阻?

我覺上面個360抽出好D
1.熱空氣向上升冷空氣下
2.唔會將冷排的熱力抽入機箱

我覺上面個360抽出好D+1
1個14抽走不夠的

用Intel NVMe 750 SSD
不如用950Pro 速度大家差唔多, 價錢950pro 平九條街
最住要係你用Intel NVMe ...
EvilGod 發表於 2016-4-15 09:00 PM

我依家用緊SM951, 750係打算者未定案~
SM961好似就快出,到時再睇下點
或者遲下收多張二手GTX980黎上水SLI

我用緊AX850,本來打算轉Antec HCP 850
不過就係上網search過750D啲上水圖好似唔夠位擺長火牛如果下置排放左240
所以放棄左,因為已經買左750D 但基本上我睇得上眼又岩心水既箱真係得佢,900D又太大

其實發左post咁耐我都自己不斷search鄰國&外國D forum & plan好哂d野
我架shopping cart都準備好哂係差個pump糾結緊隨時可以check out
epc水冷區真係好靜...

回覆 8# inori

邊有咁多人玩自組水冷
就算有,更新次數都唔會密得去邊
因為一整就一定係大執+每年維護多
而且自組水門檻都有D高
所以你會覺得靜

睇750D個SPEC
Dimensions 560mm x 235mm x 546mm
更好既上水箱 好似有SILVERSTONE TJ07
Dimension        220 mm (W) x 560 mm (H) x 565 mm (D), 69.6 liters
不過要成$27XX左右無側透兼夾香港好難即時買到