[開箱] Cryorig A80 280mm AIO 水冷

計劃大概係一年前開始

當時諗住入Corsair H110I GTX,已經買定冷排風扇 (Corsair d 扇好垃圾 )

但係當佢正式出左之後, 睇review好似唔算太好

最主要係因為懶無搞到, 但係而家夏天

睇左一輪,都諗住係買Corsair H115i

但係好似隔左成年都無咩分別, 不如買隻有趣少少

Cryorig算係間比較新既公司, 2013年創立

當時第一隻風冷產品R1 Ultimate成功成為當時效能最好既 風冷散熱器, 自始就開始留意佢

佢之後出既產品其實都幾有創意, 大家有興趣可以上佢官網留意下, 非打手  (風扇除外)

大概上年年尾香港有左代理商, 終於可以易D買到Cryorig既野

今次入手既就係Cryorig 第一批AIO 水冷之一, 280mm級既 A80

個盒係正記攞出黎果陣封曬塵, 睇黎賣得唔係太好

開箱, 唔計D配件啦
左邊位兩把14cm跟機扇, 不過直接擺入櫃 , 另外一把70mm扇係相比其他牌子唔同既地方
陣間再解釋

冷頭特寫1

冷頭特寫2
有埋散熱膏, 不過又係抹走佢換隻好D既

裝上7cm風扇後

再望真D

同場加影 風扇同散熱膏
Phanteks F140MP , 上網睇左一輪, 佢本身設計已經寫到明係for radiator
可能係最好既14cm靜+風壓冷排風扇
低轉速時 風壓比Noctua強, 全速時就噪音同風壓都差少少
不過佢價錢平幾十

賣廣告時間

由推出到而家咁多年, 可能仲係全世界最好既散熱膏 (唔計液態金屬)
香港牌子 Gelid既 GC-Extreme

詳細效能評測就唔會有
但係呢幾日會更新上機圖

新既機箱仲運緊落黎

多謝收看

係邊買,我都想買。

回覆 2# happyhenry1999

應該有幾間鋪有賣

不過我係正都買

官方保養6年 , 香港代理唔知保幾多年

Where can buy Phanteks F140MP? THX

見倒冷頭把扇即時諗起五,六年前用x58,個北橋熱到要另外搵把風扇吹住……

把7MM嘈否
有沒TEST看吓

回覆 4# god_snowman

上年係淘寶買

回覆 6# acer9999

唔算嘈, 燒機都無明顯嘈好多 最嘈都仲係張顯示卡

裝左上機唔記得影相
CPU 係 4790, 燒機70度左右
上網睇review 溫度大概低h110i GTX 4-5度左右

舊果隻風冷 Prolimatech Megahalem 85度
低左十幾度

同埋換左機箱散熱好左
打機顯卡低左20度由94降頻跌到7x度 (R9 390X)

回覆 5# chris05
個設計係用黎吹供電
x58好多年前了!

回覆 1# 063~Anson

由推出到而家咁多年, 可能仲係全世界最好既散熱膏 (唔計液態金屬)
香港牌子 Gelid既 GC-Extreme

唔係了,雖然佢都係強,但非最強,不過其實頂級既膏,溫度都唔會差太多